Okuryazar / Dergi / Ahmet Haşim - Bir Ağaç Karşısında yazısını görüntülemektesiniz.
7 kişi bu yazıyı beğendi
Beğen

Ahmet Haşim - Bir Ağaç Karşısında

Ahmet Haşim'in "Bir Ağaç Karşısında" başlıklı yazısı, yazarın Gurebahane-i Laklakan (Leylekler Bakımevi) kitabında yer alır. Kısa deneme yazılarından biridir. 

Bir ağacın da yabancılık çekip, ızdırap duyabileceğini düşünmek... İşte bu yazının üzerinde durduğu mesele. Böylesi bir konu üzerinde düşünmesi, okurun dikkatini Ahmet Haşim'deki duygu inceliğine, fikir derinliğine çeker. Yazarı sadece bir edebiyatçı, şair, yazar olmanın ötesine götürür; duygulu bir insan, varlık üzerine zihin yoran bir düşünür, pek kimsenin önemsemediği fakat varlık açısından hayati önemi haiz meselelere işaret eden bir entelektüel düzeyine çıkarır.

Keyifli okumalar dileriz.


Ahmet Haşim - Bir Ağaç Karşısında Yazısı


Soğuk bir kış günü, karanfil almak için çiçekçi dükkânına girdim. Tatlı bir yaz hararetiyle ısıttırılan bu yerin havası, nebatî usarelerin hafif, sert ve yeşil buğulariyle dolu idi. İstediğim çiçeklerin destelenmesine kadar, bana gösterilen sandalyede oturdum. Mes’ut bir insanın hayâl evi gibi, iklim, mevsim, yer ve zaman dışında meyl ve hevesin arzu edebileceği her türlü renkte otlar, yapraklar ve çiçeklerle dolu olan bu âdeta sihirli dükkânda sessiz bir hayat ile nefes aldığı hissedilen karanlık yapraklı, bodur bir hurma ağacından başka hiç bir şeyle meşgul olmadım. Hayâlim, sanki âciz bir sinekti ve nebatî örümcek onu birden ağlarında avlamıştı. Hareketsiz duran haşin ağaca baktım ve düşündüm: Bir limonlukta hapsedildiği için, uzaklarda kalan diğer hemcinsleri gibi, öğle güneşlerinde sıcak toprağa gölge salamayan, yağmurlarda ıslanamayan, fırtınalarda sarsılmayan, semayı, yıldızları, ayı görmeye görmeye unutan şu ağaç, bulunduğu köşede acaba mes’ut muydu? En hakîr ottan, en muhteşem çınara kadar her nebatın muhtaç olduğu hava ve ışıktan, kuş ve böcek ziyaretinden mahrum olarak, bu ağacın soba harareti ve insan nefesiyle yaşamaktan mes’ut olabileceğine hükmetmek için kendimce makul bir sebep bulamadım.

Nebatların zekâsı hakkında büyük Maeterlinck’in anlattığı akıllara hayret verici müşahedelerden sonra, bir ağacı mes’ut veya muztarip tasavvur etmekte hiç bir garabet kalmıyor. Varlıkların sükûtuna aldanmamalı! Muztaripler yalnız “muztaribim” diye bağırabilenler değildir. Bilinmez niçin, acıya hayat katan kudret, insandan başka hiç bir mahlûka acının sırrını açıklamak imkânını vermemiştir. Her mahlûk, hayatın kanlı yollarında, boynuna geçirilen ve sesini boğan bir ağır “sükût” zincirini sürükleyip yürüyor. Hiç bir beygir, hiç bir arı, hiç bir sinek, başının ağrıdığını veya midesinin bulandığını bize söyleyememiştir. Fakat bu cinsten bir ıztırabın gözü, başı, ağzı olan bir mahlûka yabancı olabileceğini sanmak ne merhametsizliktir. Rüzgârlı, karanlık gecede, bahçenin ağaçları, vahşî gürültülerle hışırdıyor; bu ağaçlardan niceleri kırılan bir dalın yarasiyle kanıyor, niceleri gizli bir böceğin zehriyle için için ölüyor, niceleri can çekişmekte, niceleri anlaşılmaz acıların kıskacına yakalanmış, kıvranmaktadır. Fakat bunu hiç kimse bilmiyor, çünkü rüzgârlı, karanlık gecede hepsi aynı gürültü ile sallanıp hışırdıyor. Çöllerin serbest bir ağacı iken, ırsî bir terbiye ile, yavaş yavaş ateş kenarında yaşamaya mahkûm uyuşuk bir kedi zilletine indirilmiş, bu şimdi çiçeksiz, meyvesiz, aşksız ağacın her dokusu, duyulmak için ağız ve sesten başka bir şey istemeyen bin karanlık feryat ile dolu olduğunu pek muhtemel gördüm.

Dar saksıya gömülen kısa kütükten çelik süngüler gibi fışkıran yapraklar, korkunç bir ıztırap ile gerilmiş büyük bir elin bana doğru uzanan sert parmakları gibi göründü ve demir kafes arkasında yatan hasta arslanın sıtmalı, büyük, sarı gözlerini andıran nebatî gözlerle, mahbus ağacın bana bakmakta olduğunu, tüylerim ürpererek düşündüm.


Ahmet Haşim kimdir?


ahmet-hasim-4373.jpg

Ahmet Haşim 1884 - 4 Haziran 1933 tarihleri arasında yaşadı. Edebiyat-ı Cedide akımının başlıca yazar ve şairlerindendir. Servet-i Fünun Dergisi'nde yazı ve şiirleri yayımlandı. Deneme yazıları ve şiirleri edebiyatta sembolizm akımının derin etkisini yansıtır. Hayatı ve eserlerine aşağıdaki bağlantıdan göz atabilir; eserlerini Okuryazar'da PDF kitap olarak okuyabilirsiniz.


ok-isareti4-300.png Ahmet Haşim'in diğer deneme yazıları da ilginizi çekebilir
      Göz atmak / okumak için tıklayın


ok-isareti4-300.png Ahmet Haşim'in Gurebahane-i Laklakan (Leylekler Bakımevi) kitabındaki diğer yazılarını dijital e-kitap bölümünde okuyabilirsiniz.
      Okumak için tıklayın


ok-isareti4-300.png Ahmet Haşim'in yazar sayfası, hayatı ve kitapları da ilginizi çekebilir.
      Göz atmak / okumak için tıklayın.


Bu sayfayı beğendiyseniz, lütfen yorum yapmayı ve bu sayfayı çevrenizle paylaşmayı unutmayın.


Etiketler: Ahmet Haşim, Bir Ağaç Karşısında, Ahmet Haşim Bir Ağaç Karşısında Yazısı, Ahmet Haşim Bir Ağaç Karşısında ne anlatıyor?, Ahmet Haşim Bir Ağaç Karşısında hangi kitapta?, Bir Ağaç Karşısında kimin eseri?, Ahmet Haşim Gurebahane-i Laklakan pdf, Ahmet Hâşim nesir, Ahmet Haşim Deneme Yazıları


ok-isareti4-300.png Okuryazar'ı keşfedin!

Okuryazar'a üye olup, daha fazla özellikten tamamen ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz. Dilerseniz, kendinize köşe açabilir, anlık ileti paylaşabilir, yazılar kısmında ilgilendiğiniz konularda içerikler yazabilirsiniz.


Beğen ve Yorum Yap
Sosyal Mecralarda da paylaşmayı sakın unutma :)

Bu Yazının Yorumları

  • Emre Bağce
    Emre Bağce İnşaat rantı uğruna, mahallelerin toptan yerinden sökülüp atıldığı, insanların yaşadığı psikolojik sosyal travma ve yıkımların zerrece umursanmadığı bir çağda, Ahmet Haşim gibi yüz akı yazarların yüzyıl önce yazdıkları okura hava gibi, su gibi ferahlık veriyor.
Son Yorumlar

Mustafa Atagün- 1 hafta önce

İmzalayanların uymadığı bir beyanname!İnsan Hakları Evrensel Beyannam...

Emre Bağce- 1 ay önce

Çok güzel ezgilerimiz var, toplum olarak gençlerimi...Tükenmek Bilmiyor Kara Günlerim...

Hasan Aybars Arslan- 2 ay önce

Mimarinin dehası demek Bruna Taut için daha doğru b...İnsanî mimarinin İstanbullu ust...
Daha Fazlasını Gör