Okuryazar / Dergi / Ahmet Hikmet Müftüoğlu Hayatı ve Eserleri yazısını görüntülemektesiniz.
3 kişi bu yazıyı beğendi
Beğen

Ahmet Hikmet Müftüoğlu Hayatı ve Eserleri

3 Haziran 1870 tarihinde İstanbul'da dünyaya geldi. Babası şair Yahya Sezai Efendi, Dedesi Mora Müftüsü Abdülhalim Efendi'dir. Yedi yaşında babasını kaybetti, ağabeyinin gözetiminde büyüdü.

Soğukçeşme Askerî Rüşdiyesi’nde eğitime başladı; daha sonra Galatasaray Sultanisi’nde devam etti. Edebiyat merakı lise yıllarında başladı. “Leyla Yahut Bir Mecnun’un İntikamı” başlıklı eseri lise eğitim sırasında yayımlandı. 1888 yılında eğitimini tamamladı, Hariciye Nezaretinde çalışmaya başladı.

Şimdi Yunanistan sınırlarında kalan Pire ve Kafkasya'da bulunan Poti şehbenderliğine, yani günümüzdeki tabirle Poti konsolosluğuna vekalet etti. 1896 yılında İstanbul'a döndü.

Edebiyata olan ilgisini çeviri yaparak sürdüren Ahmet Hikmet, Fransızca’dan iki çeviri eser yayımladı. Bunlar tarımla ilgili “Patates” ve kadın güzelliği ve cilt bakımıyla ilgili “Tuvalet yahut Letâfet-i Aza” adlı çevirilerdir. Lise yıllarında Tevfik Fikret ile tanışan Ahmet Hikmet Bey 1896'da Servet-i Fünûn edebiyat topluluğuna katıldı. İkdam ve Servet-i Fünûn dergilerinde yayımladığı yazılarını “Haristan” ve “Gülistan” adlı iki eserde topladı.

1898-1908 yılları arasında Galatasaray Sultanisi’nde ders verdi; bir yandan da Hariciye Nezareti’ndeki görevine devam etti. Bu yıllarda Ahmet Haşim’in öğretmeni oldu.

II. Meşrutiyet’in ilanından sonra Ticaret ve Ziraat Nezareti’nde yeni bir göreve başladı; ancak kısa süre sonra tekrar Hariciye Nezareti’ne döndü. Galatasaray Sultanisi’ndeki hocalık görevini, Tevfik Fikret'in liseye müdür olması sonrasında bıraktı. Darülfünun’da Edebiyat Fakültesi Fransız ve Alman edebiyatları hocalığına başladı. Bu dönemde dil ve konu yönünden farklı eserler verdi. Artık Türkçülük ve yeni lisan hareketini benimsemişti. 1908 yılında Türk Derneği’nin, 1911 yılında ise Türk Yurdu Derneği’nin kurucu üyesi oldu. Türkçülük akımına bağlı arı Türkçeciliğin etkisinde yazdığı öykülerini 1922 yılında “Çağlayanlar” adlı kitapta topladı. Tek romanı olan “Gönül Hanım” Tasvir-i Efkar Gazetesi’nde tefrika edildi. Turancılık ülküsünü savunduğu eser 1970 yılında yayımlandı.

1913-1918 yılları arasında Peşte Başşehbenderi (Başkonsolosu) olarak görev yaptı. Mütareke döneminde İstanbul'a döndü. Harp malzemeleriyle ilgili bir komisyonun başkanı sıfatıyla Peşte, Viyana ve Berlin'de bulundu. 1924 yılında Halife Abdülmecid Efendi’nin baş mabeyinciliğini yaptı.

1926 yılında Ankara'da Hariciye Müsteşar vekaletini üstlendi, aynı yıl içinde bakanlığın müsteşarı oldu.

Ahmet Hikmet Bey 19 Mayıs 1927 tarihinde İstanbul’da karaciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetti. Maçka Mezarlığı’na defnedildi.

Ahmet Hikmet Müftüoğlu'nun Eserleri

Çağlayanlar
Gönül Hanım
Haristan ve Gülistan
Leyla yahut Bir Mecnunun İntikamı
Bir Tesadüf
Beliren Simalar
Bir Safha-i Kalb
Bir Damla Kan
Alparslan


ok-isareti4-300.png Yaşam kategorisindeki diğer yazılar da ilginizi çekebilir
      Göz atmak için tıklayın


ok-isareti4-300.png Edebiyat kategorisindeki diğer yazılar da ilginizi çekebilir 
      Göz atmak için tıklayın


Bu sayfayı beğendiyseniz, lütfen yorum yapmayı ve çevrenizle paylaşmayı unutmayın.


Etiket: Ahmet Hikmet Müftüoğlu Hayatı ve Eserleri, Ahmet Hikmet Müftüoğlu kimdir?, Ahmet Hikmet hikayeleri öyküleri, Alparslan masalı, Turancılık Türkçülük akımı Servet-i Fünun Dergisi, Çağlayanlar hikaye kitabı Ahmet Hikmet hayatı oku


ok-isareti4-300.png Okuryazar'ı keşfedin!

Okuryazar'a üye olup, daha fazla özellikten tamamen ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz. Dilerseniz, kendinize köşe açabilir, anlık ileti paylaşabilir, yazılar kısmında ilgilendiğiniz konularda içerikler yazabilirsiniz.

Beğen ve Yorum Yap
Sosyal Mecralarda da paylaşmayı sakın unutma :)

Bu Yazının Yorumları

Son Yorumlar

Mustafa Atagün- 1 ay önce

İmzalayanların uymadığı bir beyanname!İnsan Hakları Evrensel Beyannam...

Emre Bağce- 2 ay önce

Çok güzel ezgilerimiz var, toplum olarak gençlerimi...Tükenmek Bilmiyor Kara Günlerim...

Hasan Aybars Arslan- 3 ay önce

Mimarinin dehası demek Bruna Taut için daha doğru b...İnsanî mimarinin İstanbullu ust...
Daha Fazlasını Gör