Okuryazar / Dergi / Arabesk Paradokstan Sonra yazısını görüntülemektesiniz.
0 kişi bu yazıyı beğendi
Beğen
Arabesk Paradokstan Sonra

Arabesk Paradokstan Sonra

80'lerin tekne kazıntısı tabiri tamda benim doğduğum nesile uygun bir tabir. Bundan yıllar önce Müslüm Gürses merhum olduktan sonra ‘Arabesk paradoks' başlıklı bir yazım yayınlanmıştı. Arabesk müziğin sahip çıkılması gereken bir kültürel miras olduğundan detaylı bir şekilde bahsetmiştim. Şimdi de Ebru Gündeş'i kaleme alacakken birden ‘Arabesk Paradoks' hatırıma takıldı.

Geçenlerde Ebru Gündeş dinleyesim geldi. Geçmişten kalan arabesk damarlarım kabardı sanırım. Youtube'da kendi kanalında yayınladığı akustik performanslarını gördüm. Parçaları dinlerken yıllar öncesi bir film şeridi gibi gözümün önünden geçti. İlk çıkış parçası ‘Demir attım yalnızlığa' da daha 17 yaşında beyaz bir elbise içinde gencecik bir genç kız silueti gözümde canlandı. Ardından o dönemlerde dillerden düşmeyen ‘Fırtınalar' adlı parça belirdi. Hatta bu şarkıya üzerinde bitirme tezi bile hazırlanabilecek uzun bir dizi çekildi aynı isimle. Müzik piyasasına girişi yaptığı 90'lı yıllardan bu yana o kadar şahane işler yaptı ki Ebru Gündeş, yıllar sonra tekrar tekrar dinlemek isteyeceğiniz birçok eser yarattı.

Başlangıçta Müslüm Gürses'i referans verdim ya bir açıdan Müslüm babayla onu çok benzetiyorum. Hatırlarsanız Müslüm Gürses ‘Paramparça', ‘Tutamıyorum Zamanı' gibi günümüz parçalarını muazzam bir biçimde coverlamıştı. Ebru Gündeş de aynı şekilde eski parçalarını günümüze uygun şekilde akustik versiyonlarıyla söylemiş ayrıca ‘Aldırma Gönül', ‘Hangimiz Sevmedik' gibi parçaları da coverlamış. Mesela ‘Fırtınalar' parçası eski-yeni, arabesk-caz tarzı hoş bir dinleti olmuş. Ta 90'lı yıllardan günümüze kadar gelip kendini yenileyebilen sanatçıların gerçekten takdire şayan bir özelliğe sahip olduklarına inanıyorum.

Velhasılıkelam insanoğlunun da öyle olması gerekli değil mi zaten. İyilik ve erdemi olgusunu harmanlayıp modern zamana uyarlamak. Maalesef günümüz koşullarında bu olgunluğa erişebilmek her insanın harcı değil. Zira öyle olsa dünyada kötülükten çok iyilikten, güzellikten bahsediyor olurduk.


Arabesk Paradokstan Sonra
Yazan: Meltem Törün


ok-isareti4-300.png Meltem Törün'ün diğer yazıları da ilginizi çekebilir
       Göz atmak için tıklayın


Bu sayfayı beğendiyseniz, lütfen yorum yapmayı ve çevrenizle paylaşmayı unutmayın.


Etiketler: Meltem Törün yazıları, Meltem Törün müzik yazıları, Arabesk Paradokstan Sonra - Meltem Törün Yazıları, Ebru Gündeş, Müslüm Gürses


ok-isareti4-300.png Okuryazar'ı keşfedin!

Okuryazar'a üye olup, daha fazla özellikten tamamen ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz. Dilerseniz, kendinize köşe açabilir, anlık ileti paylaşabilir, yazılar kısmında ilgilendiğiniz konularda içerikler yazabilirsiniz.


Beğen ve Yorum Yap
Sosyal Mecralarda da paylaşmayı sakın unutma :)

Bu Yazının Yorumları

Son Yorumlar

Emre Bağce- 2 hafta önce

Çok güzel ezgilerimiz var, toplum olarak gençlerimi...Tükenmek Bilmiyor Kara Günlerim...

Hasan Aybars Arslan- 1 ay önce

Mimarinin dehası demek Bruna Taut için daha doğru b...İnsanî mimarinin İstanbullu ust...

Hasan Aybars Arslan- 1 ay önce

İnsanoğlunun hırsının sınır tanımazlığı. En büyük o...Dünyada Yüksek Bina Yarışı
Daha Fazlasını Gör