Okuryazar / Dergi / Doksan Beşe Doğru Şiiri yazısını görüntülemektesiniz.
2 kişi bu yazıyı beğendi
Beğen

Doksan Beşe Doğru Şiiri

Doksan Beşe Doğru Şiiri Tevfik Fikret'in en bilinen şiirlerinden biridir. Şiirde Osmanlı'nın son dönemlerinde yönetimin ve milletin içinde bulunduğu perişan hali resmedilir. Kayıp ve zararların sebep ve sonuçları gösterilmeye çalışılır. Sayfanın altında Tevfik Fikret'e dair kısa bir tanıtım bilgisi bulunuyor.

Keyifli, güzel vakitler geçirmeniz dileğiyle...

Doksan Beşe Doğru Şiiri


Bir devr-i şeamet, yine çiğnendi yeminler; Çiğnendi, yazık, milletin ümmid-i bülendi! Kanun diye topraklara sürtündü cebinler; Kanun diye, kanun diye kanun tepelendi... Bihude figanlar yine, bihude eninler.

Eyvah! otuz üç yıl o zehir giryeleriyle, Hüsranları, buhranları, ehvali, melali, Amal-ü devahisi ve sulh-ü seferiyle Bir sel gibi akmış, mütevekkil, mütehali. Yazsın bunu tarih-i iber hatt-ı zeriyle!

Ey bir dem-i rüya gibi geçmiş kara günler, Bir lahza edin seyr-i cahiminizi tekrar, Dönsün bize o derin nazra-i muğber. Heyhat! otuz üç yıl, otuz üç yıl bütün ekdar Heyhat! ne bir ders, ne bir fikr-i mukarrer

Silmez fakat elvahını tarih-i muanit, Doksan beşi aç! gölgesi bir tac-ı harisin Saklar mütelaşi, mütereddit, mütemerrit Evca-ı şebengizini bir yevm-i habisin. Hala o vesavis, o desayis, o mefasit.

Hala o şebin zeyl-i temadisi bu ezlam, Hala o cehalet, o tecahül ve o techil, Hala vatan hissesi bir tude-i alam, Hala düşünen başlara hep latme-i tenkil, Hala sırıtan dişlere hep lokma-i inam!

Hala tarafiyyet, hasebiyyet, nesebiyyet, Hala: ‘bu senindir, bu benim! ' kısmeti cari, Hala gazap altında hakikatle hamiyyet. Hep dünkü terennüm, sayıdan, saygıdan ari; Son nağmesi yalnız: yaşasın sevgili millet!

Millet yaşamaz, hakka tahassürle solurken Sussun diye vicdanına yumruklar inerse; Millet yaşamaz, meclisi müstahkar olurken İğfal ile, tehdit ile titrer ve sinerse; Millet yaşamaz maşer-i millet boğulurken!

Kanun diyoruz; nerde o mescud-i muhayyel? Düşman diyoruz nerde bu? hariçte mi, biz mi? Hürriyetimiz var, diyoruz, şanlı, mübeccel, Düşman bize kanun mu? ya hürriyetimiz mi? Bir hamlede biz bunları, kahrettik en evvel.

Bir hamle-i mahnum-i tagallüple değiştik Hürriyeti şahsiyyete, kanunu gurura, Heyhat! otuz üç yıl geri düştük ve mühlik Yoldan şu nedametli ve gafletli mürura Bişüphe o humma-yi cünun oldu muharrik.

Ey millete bir sille olan darbe-i münker, Ey hürmeti kanunu tepen sadme-i bidad, Milliyeti, kanunu mukaddes tanıyan her Vicdan seni lanetle, mezelletle eder yad...

Düşsün sana meyyal-i tahakküm eğilen ser Kopsun seni –bir hak diye- alkışlıyan eller


Tevfik Fikret Kimdir?


tevfik-fikret-kimdir-4319.jpg

Tevfik Fikret, 24 Aralık 1867 – 19 Ağustos 1915 tarihleri arasında yaşadı. Şair, öğretmen, yayıncıdır. Servet-i Fünun Dergisi'nin temsil ettiği Edebiyat-ı Cedide (Yeni Ediebiyat) akımının öncüsüdür.


ok-isareti4-300.png Tevfik Fikret'in diğer şiirleri de ilginizi çekebilir
      Göz atmak için tıklayın


ok-isareti4-300.png Şiir kategorisi de ilginizi çekebilir
      Göz atmak için tıklayın


Bu sayfayı beğendiyseniz, lütfen yorum yapmayı ve çevrenizle paylaşmayı unutmayın.


Etiketler: Tevfik Fikret, Doksan Beşe Doğru Şiiri, Tevfik Fikret şiirleri, Tevfik Fikret eserleri, Kısaca  Tevfik Fikret kimdir?  Vatan şiirleri, Millet Şiirleri


ok-isareti4-300.png Okuryazar'ı keşfedin!

Okuryazar'a üye olup, daha fazla özellikten tamamen ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz. Dilerseniz, kendinize köşe açabilir, anlık ileti paylaşabilir, yazılar kısmında ilgilendiğiniz konularda içerikler yazabilirsiniz.

Beğen ve Yorum Yap
Sosyal Mecralarda da paylaşmayı sakın unutma :)

Bu Yazının Yorumları

Son Yorumlar

Mustafa Atagün- 1 ay önce

İmzalayanların uymadığı bir beyanname!İnsan Hakları Evrensel Beyannam...

Emre Bağce- 2 ay önce

Çok güzel ezgilerimiz var, toplum olarak gençlerimi...Tükenmek Bilmiyor Kara Günlerim...

Hasan Aybars Arslan- 3 ay önce

Mimarinin dehası demek Bruna Taut için daha doğru b...İnsanî mimarinin İstanbullu ust...
Daha Fazlasını Gör