- Yazar: Okuryazar Editöryal
- Kategori: Hayvanlar Alemi, Yaşam, Sağlık, Psikoloji
- Etiketler: Hayvan Sevgisi, Hayvansever Kimdir, Evcil Hayvan Sahibi Olmak, Evcil Hayvanların Faydaları
- Bu yazı Okuryazar’a 2 ay önce eklendi ve şu anda 0 Yorum bulunmaktadır.
- Gösterim: 187
Hayvanseverlerin Psikolojisi
İnsanların çoğu hayvanlara bayılır ve sevdikleri evcil hayvanları ailenin vazgeçilmez bir parçası olarak görür. Bir hayvanla bağ kurana kadar insanın öz benliğinin bir kısmının uykuda olduğu düşünülür. Evcil hayvanlar bizi mutlu eden ve neşelendiren harika arkadaşlardır. Evlerimizi, yemeklerimizi ve hayatlarımızı onlarla birleştiriyor, aynı zamanda mutlu olduklarından emin olmak için daha fazlasını yapıyoruz. İnsanın hayvanlara olan ilgisine hayvan sevgisi veya dostluğu denir. Çoğu kişi kendisine refakat eden hayvana verdiği değeri hayvanlara olan tutkusunun bir parçası, sevgi dolu duygusal bir bağ veya arkadaşlık hissi olarak görüyor. Gelin hayvan severlerin psikolojisini, insanlarla hayvanlar arasındaki derin bağın ardındaki duygusal bağlantıları, motivasyonları ve faydaları keşfedelim.
İnsan ve evcil hayvanların ilişkisi
Sevimli, rahat, esprili ve şakacı tavırlarıyla hayvanlar, onları besleme ve koruma ihtiyacımızı uyandırır. Peki insanların hayvanlarla bu kadar güçlü bir bağ kurmasına neden olan psikolojik faktörler nelerdir? İnsan-evcil hayvan etkileşimlerinin simbiyotik, birlikte yaşam üzerine kurulu olduğu görülüyor. Evcil hayvanların sevgi dolu bu hallerinden hem insanlar hem evcil hayvanlar kazançlı çıkıyor. Ayrıca, çok sayıda araştırma, evcil hayvan besleyenlerin, sahip olmayanlara göre daha üstün fiziksel ve zihinsel sağlığa sahip olduğunu gösteriyor. İnsan-hayvan arasındaki bağ, hem insanların hem de hayvanların sağlığı ve psikolojik iyiliği için gerekli görülen eylemlerle şekillenen, sürekli gelişen ve karşılıklı yarar sağlayan bir ilişkidir. Hem insanlar hem de hayvanlar, ilişkilerinden sosyal, duygusal ve fiziksel sağlıkları bakımından fayda sağlar. Hayvanlar ilgimizin odağı olmaktan hoşlanırlar çünkü onlara olan takdirimizi hissederler. Elbette, hayvan yetiştirmek her zaman kolay değildir ve onlara bakmak çok fazla çaba gerektirir.
Hayvanları insanlardan daha çok sevmek
Psikoloji, hayvanlar hakkındaki düşüncelerimizin, sosyal ve kültürel gelenekler, inanç sistemleri, kişilik tipleri ve erken yaşta karşılaşılanlar dahil olmak üzere çeşitli değişkenlerden etkilendiğini vurgulamaktadır. Ek olarak genetik varyasyonların hayvanlara sempatide rol oynayabileceğini öne sürüyor. Hayvan severler daha empatik ve dost canlısı olma eğilimindedir ve oksitosin insan-hayvan bağını kolaylaştırır. Psikologlar çocuklarınıza duyduğunuz sevginin hayvanlara duyduğunuz sevgiye çok benzediğini keşfettiler. İnsanlar olarak çoğu vakit, hayvanları tehlikeyle karşılaştıklarında kendilerini koruyamayan çaresiz varlıklar olarak gördüğümüz için hayvanları seviyor ve korumak istiyoruz. Daha doğrusu hayvanları hayatları boyunca yeni doğmuş gibi yetiştirdiğimiz ve onların çaresiz ve masum olduklarına inandığımız için onlara insanlardan daha çok değer veriyoruz. Hayvanlar ve çocuklar özgürlükleri için insanlarla aynı şekilde mücadele edemiyorlar. Araştırmalar aynı zamanda genel olarak kadınların hayvanlara karşı erkeklerden daha fazla empati sergilediğini de ortaya koyuyor.
Evcil hayvanlara hayran olmak
Hayvanlara olan sevgimizin büyük bir kısmı köpek ve kedilere odaklanmıştır. Dahası, insanlar bazen filler, yunuslar veya aslanlar gibi devasa, büyüleyici vahşi yaratıklarla empati kurabilirler. Köpekler ve kediler, son derece güçlü duygusal zekaya sahip evcil hayvanlara örnektir. Özellikle köpekler, sahiplerinin yüz ifadelerini ve konuşma tonunu konuşma şeklini net bir şekilde anlayabilir. Sahiplerinin duygularını düzenlemek için nasıl tepki vermeleri gerektiğini biliyorlar. Psikolojik bir prensip olan "duygudaşlığın çöküşü", neden diğer türler yerine köpek ve kedilerden bahsettiğimizi açıklar. Bu, şahit olduğumuz acılar ne kadar büyükse, o kadar az önemseriz demektir.
Evcil hayvan sahibi olmanın faydaları
Bir evcil hayvana sahip olmanın ve onu yetiştirmenin çeşitli faydaları vardır ve bunlar sosyal, fiziksel olduğu kadar zihinsel ve duygusal da olabilir. Evcil hayvanlar insanlara birçok büyük avantaj sağlar.
1) Sosyal faydalar:
Hayvan meraklıları ve evcil hayvanı olan kişilerin kendilerini yalnız hissetme olasılıkları daha düşüktür. Bir evcil hayvana sahip olmak, sosyal yalnızlığın azalması ve başkalarıyla daha yüksek düzeyde etkileşim kurmaya bağlıdır. Hayvanlar yalnızlığı hafifletebilir, sosyal etkileşim duygularını (destek) canlandırabilir ve ruh halinizi iyileştirebilir. Örneğin, insanların köpeğiyle birlikte dolaşan veya köpek parkında oynayan biriyle yakınlaşma ve sohbet etme olasılıkları doğal olarak daha yüksektir. Köpeklerinizi tanıtmak genellikle bir sohbet başlatmanın iyi bir yoludur.
2) Fiziksel olarak:
Evcil hayvanı olan kişilerin kan basıncının daha düşük olması muhtemeldir. Stres hormonlarının azaltılmasında da faydalıdır. Hayvan sahibi olmak veya hayvanlarla dost olmak dışarıda aktif olma ve etkileşim kurma şansını artırma potansiyeline sahiptirler. Günlük olarak evcil hayvanlarla dolaşmak veya onlarla oynamak kan basıncını, kolesterolü ve trigliserit düzeylerini düşürmeye yardımcı olur. Evcil hayvanlar, arkadaşlık sağlayarak izolasyon ve üzüntü duygularıyla başa çıkmamıza yardımcı olabilir. Genel olarak, evcil hayvanı olan insanlar, evcil hayvanı olmayanlara göre (fiziksel ve duygusal açıdan) daha zengindir.
3) Zihinsel ve duygusal olarak:
Herkesin sevilmeye ihtiyacı var. Karşılık beklemeden sevebileceğimiz, bizi görünce mutlu olan, yanımızda olmak isteyen, hiçbir söz söylemeden iletişim kuran, yargılanma korkusu olmayan birine hepimizin ihtiyacı var. Evcil hayvanlar bireyin bu ihtiyaçlarını karşılar. Stresi, kaygıyı, depresyonu azaltır ve aynı zamanda özgüveni artırır. Ayrıca kendinize saygınızı yükseltir.
Evcil hayvanlar şimdiki zamana odaklıdır ve daha iyi gözlemci olmamız konusunda bize ilham verebilir. Sonuç olarak, evcil hayvan sahipleri umutsuzluk ve stres yaşamaya daha az eğilimlidir. Ayrıca daha güzel vakit geçirirler.
Evcil hayvanlar her ne olursanız olun kişiliğinizi takdir ederler. Dikkatlerini iyi verirler ve sizi asla yargılamazlar. Bağlılıkları ve iyi tavırları, onların yanında rahat görünmenizi sağlar.
Aynı anda birden fazla görevi yerine getirirler. Hayvanlarda güvenilir bir arkadaşlığı bulursunuz ve özellikle zor zamanlarda duygusal bakımdan size karşılıksız yardım sunarlar. Evcil hayvanınızla birlikteyken otomatik olarak değer verilidğinizi hissedersiniz ve hayvanlar tarafından kucaklanmak kendinizi harika hissetmenize yardımcı olur.
Evcil hayvan kaybı
Evcil hayvanından ayrılan kişiler için yas süreci oldukça zorlayıcı olabilir. Pek çok insan, sevdikleri evcil hayvanlarını ailelerinin önemli üyeleri olarak görüyor ve bir evcil hayvanın acısını çekmek, bizim için aileden bir üyeyi kaybetmek kadar yıkıcı bir etkiye sahip olabiliyor. Duygularınızı yönetmenize yardımcı olması için, sevdiğiniz bir evcil hayvanınızı yeni kaybettiyseniz bir terapistle de konuşmanız gerekebilir.
Kaynak: The psychology of animal lovers, Psychologs. https://www.psychologs.com/the-psychology-of-animal-lovers/
Hayvanlar Alemi kategorisindeki diğer yazılar da ilginizi çekebilir
Göz atmak için tıklayın
Yaşam kategorisindeki diğer yazılar da ilginizi çekebilir
Göz atmak için tıklayın
Sağlık kategorisindeki diğer yazılar da ilginizi çekebilir
Göz atmak için tıklayın
Bu sayfayı beğendiyseniz, lütfen yorum yapmayı ve bu sayfayı çevrenizle paylaşmayı unutmayın.
Etiketler: Hayvanseverlerin psikolojisi İnsan ve evcil hayvanların ilişkisi Hayvanları insanlardan daha çok sevmek Evcil hayvanlara hayran olmak Evcil hayvan sahibi olmanın faydaları sosyal fiziksel zihinsel duygusal yas, hayvanını kaybetmek, yas tutmak, acı duymak, Neden hayvan sahibi olmalıyız, hayvanların faydası nedir, hayvanlarla nasıl ilişki kurmalıyız
Okuryazar'ı keşfedin!
Okuryazar'a üye olup, daha fazla özellikten tamamen ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz. Dilerseniz, kendinize köşe açabilir, anlık ileti paylaşabilir, yazılar kısmında ilgilendiğiniz konularda içerikler yazabilirsiniz.
Beğen ve Yorum Yap
Bu Yazının Yorumları
Şu yazılar da ilginizi çekebilir
Emre Bağce- 2 hafta önce
Hasan Aybars Arslan- 1 ay önce
Hasan Aybars Arslan- 1 ay önce