- Yazar: Okuryazar Editöryal
- Kategori: Tarih
- Etiketler: Aşure Günü önemi, Muharrem Ayının önemi, Muharrem Ayı, Aşure Günü, Kerbela Vakası, Kerbela Olayı, Hz. Hüseyin'in şehit Edilmesi, Kerbela Kuşatması, 10 Muharrem Aşure
- Bu yazı Okuryazar’a 2 yıl önce eklendi ve şu anda 0 Yorum bulunmaktadır.
- Gösterim: 1291
Hz. Hüseyin ve Ehlibeyt'in Kerbelâ'da Yaşadığı Acı ve Istırap Dolu 8 Gün
Okumakta olduğunuz yazı, Muharrem Ayı, Aşure günü ve Kerbala vakasına dair hazırladığımız dosyanın dördüncü yazısıdır. Bu yazıdan önce, yazı dizisinin ilk yazılarına göz atmak isterseniz Muharrem Ayı ve Aşure Günü'nün Tarihi Anlamı ve Önemi yazısının bağlantısını kullanabilirsiniz.
***
Kûfe Valisi Ubeydullah’ın emriyle kafileyi uzun süredir 1000 kişilik kuvvetiyle gözetlemekte olan Hür b. Yezîd, Hz. Hüseyin’in Kerbelâ’ya ulaştığını valiye bildirdi. O da kafilenin sarp ve müstahkem yerlere sığınmasına engel olunmasını, susuz ve savunmasız bir yerde konaklamaya mecbur edilmesini istedi.
Rey valiliğine getirilen Ömer b. Sa‘d b. Ebû Vakkās’a da ordusuyla Hz. Hüseyin üzerine yürümesini ve bu meseleyi halletmesini emretti. Ömer b. Sa‘d önce bu işe yanaşmak istemediyse de yoğun ısrar ve görevden alınma tehdidi karşısında kafilenin üstüne yürüdü.
Hz. Hüseyin Ömer b. Sa‘d’ın gönderdiği elçiye kendisini Kûfeliler’in çağırdığını, 18.000 kişinin biat ettikten sonra biatlarını bozduğunu, dönüp gitmek istediğinde de Hür b. Yezîd’in engel olduğunu ve kendisini buraya kadar gelmek zorunda bıraktığını anlattı ve, “İzin verin dönüp gideyim” dedi.
Ömer b. Sa‘d, Hz. Hüseyin ile çarpışmak istemediği için bu cevaptan memnun kaldı ve durumu Ubeydullah b. Ziyâd’a bildirdi. Ubeydullah ise Yezîd’e biatı önermesini ve reddi halinde kafilenin su ile irtibatını kesmesini istedi.
Hz. Hüseyin ile ailesi ve sevdiklerinin Kerbela’da kuşatma altına alındıkları yerle Fırat nehri arasında birkaç dakikalık yürüme mesafesi bulunuyordu.
Sıffîn'de Hz. Ali'nin safında Yer alan Şemir b. Zülcevşen Hz. Hüseyin'e Karşı Kışkırtıcılık Yapıyor
Bunun üzerine Ömer b. Sa‘d, Hz. Hüseyin’i Kûfe’ye çağıranlar arasında bulunan Amr b. Haccâc’ı su yollarını kesmekle görevlendirdi; sonra da birkaç defa Hz. Hüseyin’le gizlice görüştü. Aralarında ne konuştukları tam olarak bilinmemekle beraber tahminlere göre Hz. Hüseyin şu teklifleri yapmıştır: Geldiği yere dönmek, bizzat Yezîd’e gidip biat etmek veya İslâm serhadlerinden birinde cihadla meşgul olmak.
Ömer b. Sa‘d, kabul edilebileceği ve böylece kendisinin de bu sıkıntılı işten kurtulacağı ümidiyle teklifi Ubeydullah b. Ziyâd’a bildirdi. Ubeydullah önce bu teklifi uygun gördüyse de Sıffîn’de Hz. Ali’nin safında çarpışanlardan Şemir b. Zülcevşen ona önemli bir fırsatı kaçırmış olacağını hatırlatarak Fırat nehriyle irtibatı kesilmiş ümitsizlik içindeki Hüseyin’i isteğine boyun eğdirmesini veya cezalandırmasını söyledi, ayrıca onun Ömer b. Sa‘d ile geceleri gizlice görüştüğünü belirtti. Bunun üzerine Ubeydullah, Şemir ile Ömer b. Sa‘d’e bir mektup göndererek Hüseyin’in doğrudan kendisine teslim olmasını sağlamasını, bunu başaramazsa onunla savaşmasını, aksi takdirde kumandayı Şemir’e bırakmasını emretti. Şemir karargâha 9 Muharrem Perşembe günü ulaştı. Ömer b. Sa‘d kumandayı, dolayısıyla kazandığı dünyalığı elden kaçırmamak için bu görevi yerine getireceğini söyledi. Hz. Hüseyin ve yanındakiler o geceyi dua, namaz ve istiğfarla geçirdiler.
10 Muharrem Aşura Günü: Muharrem'in 10'uncu Günü
Ertesi gün Hz. Hüseyin gerekli savaş hazırlıklarını yaptıktan sonra atına bindi ve önünde bir mushaf olduğu halde Ömer’in ordusuna yaklaşarak kendisinin buraya geliş amacını anlamaları, hakkında insaflı hüküm vermeleri halinde saadete kavuşacaklarını ve üzerine yürümelerine gerek kalmayacağını, mazeretini dikkate almamaları durumunda ise istediklerini yapmalarını söyledi.
Bazı kaynaklara göre Hz. Hüseyin bu konuşmasında anne babasının ve amcalarının İslâm’a hizmetlerini dile getirmiş, Resûl-i Ekrem’in kendisi hakkındaki övücü ifadelerinden söz etmiş ve kanını akıtmanın büyük vebal doğuracağını hatırlatmıştır.
Hür b. Yezîd Pişmanlık Duyuyor ve Hz. Hüseyin'in Yanına Katılıyor
Hz. Hüseyin’e karşı savaşmak istemeyen Hür, Ömer b. Sa‘d’ı saldırı planından vazgeçirmeye çalıştıysa da başaramadı. Hz. Hüseyin’in savaş başlamadan önce yaptığı konuşma üzerine, onun saflarına geçti ve yaptıklarından dolayı özür diledi; daha sonra da kahramanca vuruşarak şehit düştü. Hür b. Yezîd’in soyundan gelen Hamdullah el-Müstevfî, onu bu çarpışmadaki ilk şehit olarak kaydeder ve kabrinin Kerbelâ’da olduğunu söyler.
Bu yazı dizisinin ilk yazısı Muharrem Ayı ve Aşure Günü’nün Tarihi Anlamı ve Önemi başlıklı yazıdır. Dosyanın ikinci yazısı Hz. Muhammed, Dört Halife ve Ehl-i Beyt’e Dair: Bunları biliyor musunuz? başlığını taşıyor. Üçüncü yazı Kerbela Olayı ve Hz. Hüseyin’in Kerbelâ’da Şehit Edilmesi. Dördüncü yazısı Hz. Hüseyin ve Ehlibeyt'in Kerbelâ'da Yaşadığı Acı ve Istırap Dolu 8 Gün. Yazı dizisinin beşinci ve son yazısı ise Kerbelâ’da büyük Bir İnsanlık Dramı Yaşanıyor ve Hz. Hüseyin Şehit Ediliyor başlığını taşıyor, Yazıların tümüne aşağıdaki bağlantılardan erişebilirsiniz.
Muharrem Ayına dair dosyanın 5. yazısı
Kerbelâ’da Büyük Bir İnsanlık Dramı Yaşanıyor ve Hz. Hüseyin Şehit Ediliyor yazısı da ilginizi çekebilir
Göz atmak için tıklayın
Bu sayfayı beğendiyseniz, lütfen yorum yapmayı ve bu sayfayı çevrenizle paylaşmayı unutmayın.
Etiketler: Kerbela vakası, Hz. Hüseyin, İmam Hüseyin, Küfe, Yezid, Muaviye, Kerbela olayı, Hz. Hüseyin'in şehit edilmesi, Sıffîn’de Hz. Ali’nin safında Yer alan Şemir b. Zülcevşen Hz. Hüseyin’e Karşı Kışkırtıcılık Yapıyor, 10 Muharrem Aşura Günü: Muharrem’in 10’uncu Günü, Hür b. Yezîd Pişmanlık Duyuyor ve Hz. Hüseyin’in Yanına Katılıyor
Okuryazar'ı keşfedin!
Okuryazar'a üye olup, daha fazla özellikten tamamen ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz. Dilerseniz, kendinize köşe açabilir, anlık ileti paylaşabilir, yazılar kısmında ilgilendiğiniz konularda içerikler yazabilirsiniz.
Beğen ve Yorum Yap
Bu Yazının Yorumları
Şu yazılar da ilginizi çekebilir
Emre Bağce- 2 hafta önce
Hasan Aybars Arslan- 1 ay önce
Hasan Aybars Arslan- 1 ay önce