- Yazar: Emre Bağce
- Kategori: Deneme
- Etiketler: Yunus Emre, Emre Bağce Yazıları, Küçük Kıyamet Nedir
- Bu yazı Okuryazar’a 1 yıl önce eklendi ve şu anda 0 Yorum bulunmaktadır.
- Gösterim: 545
İşitin Ey İnsanlar!
İnsan evrende bir zerre, kendi içinde ise bir evren. Yunus`un dediği gibi, bir ben vardır bende, benden içeru.
İnsan, varlığı anlamlandırarak, kendisine bir koordinat sistemi çizer; böylece kendisini varlık âlemi içinde konumlandırır. Zaman ve mekânda kendisine bir yol haritası ve bir rota çizer.
Bilim, ideoloji, din, felsefe tam da varlığın ‘kendini konumlandırma hâli'nde birbirine bir hayli yaklaşır; hatta birbirlerinden ayırt edilmez olurlar. O anda felsefeyle ideoloji birbirine karışır, bilim din halini alır, din ise ideoloji. Ya da tam tersine, ideoloji din oluverir. Bu yol haritaları ve insanlığın izlediği rotalar kimi zaman bol ve bereketli mahallerden geçer, kimi zaman da dipsiz uçurumlarda nihayet bulur.
Bir insanın, bir canın ölümü için küçük kıyamet deriz. Ne kıyametlerle, ne felaket ve krizlerle geçer insan ömrü.
Zaman, mekân ve varlıkla barışık olanlar kendileriyle de barışık olurlar, çevrelerindeki insanlarla ve içinde yaşadıkları toplumla da. Öyle insanlar, kötü ve çirkin niteliklerden arınırlar; duru ve dingin bir hayat sürerler. Ne ölümsüzlüktür peşinde oldukları, ne de birileri üzerinde tahakküm kurmak. Bu nedenledir ki, ne gerçeği çarpıtanlardan olurlar, ne de gerçeği çarpıtanları alkışlarlar. Bu nedenledir ki, ne zulmederler, ne zulmedenlere sessiz kalırlar. Bu nedenledir ki, ne hükümdarların önünde diz çökenlerden olurlar, ne de onlara boyun büker temenna ederler.
Gerçeği unutanlar, zamanın akışına kendini kaptıranlar, aslında unuttukları kendileridir de, bunun da farkına varmazlar. "Bir insanın gerçek yüzünü ve kişiliğini görmek isterseniz, onunla ya ortak bir iş yapın ya da birlikte yola çıkın" der atalarımız. Ne güzel bir öğüt, hayatın içinden acılarla, tecrübelerle damıtılarak çıkarılmış. Gerçek gerçekliği görmenin bir yolunu, yöntemini tarif ediyor.
Gerçek sahteleşiyor; gerçekler ve gerçek gerçekler giderek birbirine karışıyor. Doğru yanlışla, çirkin güzelle, kötü iyiyle, zalim mazlumla yer değişiyor. Ve tüm bunların arkasında susarak, sessizce geçiştirdiğimiz bir gerçeklik duruyor; ortak çıkarlarımız mütemadiyen kişisel hırs ve çıkarlara kurban veriliyor. Kişisel çıkarlarımız için gerçeği çarpıttığımızı söylemiyoruz; bunu zihnimizden, vicdanımızdan söküp atmaya, mümkün olmayınca da bilinçaltımızın en derin ve kör noktalarına gömmeye çalışıyoruz. İnsan, kişisel çıkarları için torpil yaptığını; kişisel beklentileri için bir başka kişiye haksızlık ettiğini; kişisel çıkarları için ihaleye fesat karıştırdığını; haksız kazanç için taahhüt ettiklerinden düşük kalitede üretim yaptığını; kişisel rahatı için işini savsakladığını; biraz daha biriktirmek için kamu kaynaklarını yağmaladığını; mümkünse bir gün daha uzun yaşayabilmek için bir başkasının organlarını çaldığını veya satın aldığını; kendisi saraylarda, yalılarda köşklerde yaşarken birilerinin sokaklarda sabahladığnı bir türlü görmüyor, duymuyor, konuşmuyor.
Bir şikâyet değil, tespit olarak okunursa, Yunus'un şu dizeleri pek bir değer taşıyor:
İşidün ey ulular,
Ahır zaman olusar
Sağ müslüman seyrekdür,
O da güman olusar
Danışmend okur tutmaz,
Derviş yolun gözetmez
Bu halk öğüt işitmez,
Ne sarp zaman olısar
Gitti beyler mürveti,
Binmişler birer atı
Yediğü yoksul eti,
İçtiğü kan olısar
Zamanın akıcılığını unutup belirli bir anı, belirli bir hali çok kolaylıkla genelleştiriyor insan. Her zaman ve her yerde o an ve o halde olacakmış gibi gerçeği tarif ve tahrif ediyor. Yediği yoksul eti, içtiği kan. Ne yazık! Ne kötü bir alışveriş!
Hâlbuki hiçbir karşılık beklemeden iyilik yapmak, birbirine doğruyu ve sabrı tavsiye etmek ne büyük bir mutluluk... Var mı bundan daha büyük bir kazanç?
Emre Bağce'nin diğer yazıları da ilginizi çekebilir
Göz atmak için tıklayın
Bu sayfayı beğendiyseniz, lütfen yorum yapmayı ve çevrenizle paylaşmayı unutmayın.
Etiketler: Emre Bağce, İşitin ey insanlar!, Küçük Kıyamet, Emre Bağce Yazıları, Yunus Emre
Okuryazar'ı keşfedin!
Okuryazar'a üye olup, daha fazla özellikten tamamen ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz. Dilerseniz, kendinize köşe açabilir, anlık ileti paylaşabilir, yazılar kısmında ilgilendiğiniz konularda içerikler yazabilirsiniz.
Beğen ve Yorum Yap
Bu Yazının Yorumları
Şu yazılar da ilginizi çekebilir
Mustafa Atagün- 1 hafta önce
Emre Bağce- 1 ay önce
Hasan Aybars Arslan- 2 ay önce