- Yazar: Okuryazar Editöryal
- Kategori: Tarih, Toplum, Ekonomi
- Etiketler: Kabotaj Bayramı, Denizcilik, Lozan Antlaşması, Kapitülasyonlar
- Bu yazı Okuryazar’a 2 yıl önce eklendi ve şu anda 0 Yorum bulunmaktadır.
- Gösterim: 783
Kabotaj Bayramı Nedir? Kabotaj Hakkı Neden Önemlidir?
Türkiye'de Denizcilik ve Kabotaj Bayramı 1 Temmuz'da kutlanan milli bir bayramdır. Peki ama neden kutlanmaktadır? İşte bu yazının amacı Kabotaj Bayramı Nedir? Kabotaj Hakkı Neden Önemlidir? Neden ve ne zamandan beri kutlanıyor? sorularına cevap vermektir. Böylece bu bayramın kıymetinin daha iyi anlaşılacağını düşünüyoruz.
Kabotaj bir ülkenin kendi kıyılarında, kendi limanları arasında, akarsu ve göllerinde gemi bulundurma, bunlarla ticaret, deniz seferi, yolcu ve yük taşıma hizmetlerini kendi kontrolünde bulundurma hakkıdır.
Türkçe Sözlük kabotaj kelimesinin anlamını "Bir ülkenin iskele veya limanları arasında gemi işletme işi" şeklinde vermektedir.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Batılı ülkelere verilmiş olan imtiyazlar (kapitülasyonlar) sebebiyle Osmanlı İmparatorluğu kıyılarında genellikle yabancı bandıralı tekneler hizmet görürdü. 24 Temmuz 1923 tarihinde imzalanan Lozan Antlaşması ile kapitülasyonlar lağvedildi. Böylece Türkiye kabotaj hakkına kavuştu.
Türkiye’nin üç tarafı denizlerle çevrili konumu ve kıyı uzunluğunun 8333 kilometre olduğu dikkate alındığında, bu Türk denizciliğine büyük bir imkân tanıdı.
Lozan anlaşması kapsamında, ilgili düzenlemeler yapıldıktan sonra, 19 Nisan 1926 tarihinde çıkarılan 815 sayılı yasaya göre Türkiye limanları arasında sadece Türk teknelerinin hizmet görmesi zorunluluğu getirildi. Yasa aynı yıl 1 Temmuz’da yürürlüğe girdi.
1935 yılından itibaren 1 Temmuz tarihi Kabotaj Bayramı olarak kutlanmaya başlandı. 2007 tarihinde kabotaj kelimesine denizcilik kelimesi de eklenerek bayramın adı Denizcilik ve Kabotaj Bayramı oldu.
Diğer resmi bayramlardan farklı olarak, bu bayramda genel resmi tatil bulunmuyor.
Kabotaj Bayramı'nın anlamı ve önemi Çanakkale ve Kurtuluş Savaşları hatırlandığında, Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi ile birlikte okunduğunda daha kıymetli ve anlaşılır hale gelmektedir.
Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi de ilginizi çekebilir
Göz atmak / okumak için tıklayın
Montrö Boğazlar Sözleşmesi de ilginizi çekebilir
Göz atmak / dinlemek için tıklayın
Bu sayfayı beğendiyseniz, lütfen yorum yapmayı ve bu sayfayı çevrenizle paylaşmayı unutmayın.
Etiketler: Kabotaj nedir? Kabotaj hakkı neden önemlidir? Kabotaj Bayramı ne zaman kutlanıyor? Kabotaj bayramı neden kutlanıyor? Kapitülasyonlar, Denizcilik, Lozan Antlaşması
Okuryazar'ı keşfedin!
Okuryazar'a üye olup, daha fazla özellikten tamamen ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz. Dilerseniz, kendinize köşe açabilir, anlık ileti paylaşabilir, yazılar kısmında ilgilendiğiniz konularda içerikler yazabilirsiniz.
Beğen ve Yorum Yap
Bu Yazının Yorumları
Şu yazılar da ilginizi çekebilir
Mustafa Atagün- 1 ay önce
Emre Bağce- 2 ay önce
Hasan Aybars Arslan- 3 ay önce