- Yazar: Okuryazar Editöryal
- Kategori: Tarih
- Etiketler: Aşure Günü önemi, Muharrem Ayının önemi, Hz. Hüseyin, Muharrem Ayı, Aşure Günü, Kerbela Vakası, Kerbela Olayı, Hz. Hüseyin'in şehit Edilmesi, Ali El-ekber, Ali Zeynelâbidîn
- Bu yazı Okuryazar’a 2 yıl önce eklendi ve şu anda 0 Yorum bulunmaktadır.
- Gösterim: 1104
Kerbelâ’da Büyük Bir İnsanlık Dramı Yaşanıyor ve Hz. Hüseyin Şehit Ediliyor
Okumakta olduğunuz yazı, Muharrem Ayı, Aşure günü ve Kerbala vakasına dair hazırladığımız dosyanın beşinci ve son yazısıdır. Bu yazıdan önce, yazı dizisinin ilk yazılarına göz atmak isterseniz Muharrem Ayı ve Aşure Günü'nün Tarihi Anlamı ve Önemi yazısının bağlantısını kullanabilirsiniz.
***
Ömer b. Sa‘d’ın sancağıyla gelip ilk oku atması üzerine başlayan savaş birbirine denk olmayan bu kuvvetler arasında tam bir dram şeklinde devam etti ve Hz. Hüseyin’in savaşa başlarken yirmi üç süvariyle kırk piyadeden oluşan askerleri kısa sürede azaldı.
Savaşın sonlarında artık sıcak ve susuzluktan bitkin hale düşen bu az sayıdaki insanın başında piyade olarak cesaretle dövüşen Hz. Hüseyin’e Şemir b. Zülcevşen’in emriyle her taraftan hücum edildi. Sinân b. Enes en-Nehaî önce bir harbe (kısa mızrak) saplayıp onu yere düşürdü, sonra da atından inerek saçlarını ve daha sonra başını kesti; oradakiler de Hz. Hüseyin’in cesedini soyup her şeyini, ardından da çadırları yağmaladılar.
Bu arada Hz. Hüseyin’in hasta yatağındaki oğlu Ali Zeynelâbidîn öldürülmek istendiyse de Ömer b. Sa‘d buna engel oldu (10 Muharrem 61 / 10 Ekim 680). Şehitlerin cesetleri ertesi gün Benî Esed mensuplarının ikamet ettiği Gādiriye (Kadiriye) köylülerince toprağa verildi.
Hz. Hüseyin'in Kesik Başı Şam'a Gönderiliyor
Hz. Hüseyin’in kesik başı ve esirler Şam'a gönderildiğinde Yezîd görünüşte üzülmüş ve Hüseyin’i öldürtmesi sebebiyle Ubeydullah b. Ziyâd’a lânet etmiştir. Ancak onun bu üzüntüsünde samimi olduğunu söylemek mümkün değildir. Çünkü gerçekten üzülmüş olsaydı Ubeydullah, Şemir ve diğerlerini hiç değilse görevlerinden alması gerekirdi; ayrıca Hz. Hüseyin'i öldürme emrini verenin bizzat Yezid'in kendisi olduğu yolunda rivayetler de vardır.
Hz. Hüseyin’in büyük oğlu Ali el-Ekber Hz. Hüseyin’in ailesinden ilk şehid edilen kişi
Hz. Hüseyin’in büyük oğlu Ali el-Ekber (23-25 yaşlarında), Kerbelâ’da Tâliboğulları arasında savaş alanına ilk çıkan ve Hz. Hüseyin’in ailesinden ilk şehid edilen kişi olmuştur. On kadar mübârezede yiğitçe dövüşmüş ve her seferinde karşı taraftan iki üç kişiyi öldürmüştür. Susuzluktan güçsüz düştüğü bir sırada Mürre b. Münkız tarafından sırtına mızrak saplanarak şehit edilmiştir. Savaştan sonra başı, diğer Kerbelâ şehitleriyle birlikte önce Ubeydullah b. Ziyâd’a, sonra Şam’a Yezîd b. Muâviye’ye gönderildi. Oğlunun vefatına son derece üzülen Hz. Hüseyin, “Yavrum, senden sonra dünyam yıkılmıştır!” diyerek gözyaşları dökmüştür. Ali el-Ekber’in naaşı babasının Kerbelâ’daki türbesinin ana kubbesi altına defnedilmiştir.
Hz. Hüseyin’in katliamdan kurtulan küçük oğlu Zeynelabidin (diğer ismiyle Ali el-Asgar), kızları, kız kardeşi ve Tâliboğulları’ndan diğer esirler Şam’da birkaç gün tutulduktan sonra Yezîd tarafından bir muhafız birliği refakatinde Medine’ye gönderilmiştir.
Hz. Hüseyin'in Başı Nereye Gömüldü? Türbesi nerede?
Hz. Hüseyin’in başının nereye gömüldüğü konusu ihtilâflıdır. Medine’de Bakī‘ Mezarlığı’na, Necef’te babasının yanına, Kûfe dışında bir yere, Kerbelâ’da cesedinin konulduğu kabre, Şam'da (Dımaşk) bilinmeyen bir yere, Rakka’ya, hatta Kahire’ye gömüldüğüne dair rivayetler bulunmakta ve bunlardan birincisi daha güçlü bir ihtimal olarak görülmektedir.
Yezîd’e Ne oldu?
647 veya 648 yılında Şam’da doğdu. Babası Muaviye’dir. Babasının ölümünden sonra halifeliği elinde tutmak için Kerbelâ’da Hz. Hüseyin’i şehit ettirmiştir. Üç yıl altı ay halifelik yapan Yezîd, 683 yılı sonlarında Şam yakınlarındaki Huvvârîn’de, 35-36 yaşında öldü. Döneminde Medine’yi yağmaladı, Mekke’yi ablukaya aldı. İslam dünyasında uygulamalarıyla eleştirilerin merkezinde yer aldı.
Yerine geçen oğlu Muaviye bin Yezîd ise birkaç ay Halifelik yapmış ve genç yaşta (21) vefat etmiştir (d: 663 – ö: 684). Bu kısa hayatında ve birkaç ay süren yönetimi sırasında, dedesi Muaviye ve babası Yezid’in halifelik ve saltanat için Ehlibeyt’e yaptıklarından dolayı büyük üzüntü ve pişmanlık duyduğu aktarılmaktadır.
***
Bu yazı dizisinin ilk yazısı Muharrem Ayı ve Aşure Günü’nün Tarihi Anlamı ve Önemi başlıklı yazıdır. Dosyanın ikinci yazısı Hz. Muhammed, Dört Halife ve Ehl-i Beyt’e Dair: Bunları biliyor musunuz? başlığını taşıyor. Üçüncü yazı Kerbela Olayı ve Hz. Hüseyin’in Kerbelâ’da Şehit Edilmesi: Arkasındaki Nedenler. Dördüncü yazısı Hz. Hüseyin ve Ehlibeyt'in Kerbelâ'da Yaşadığı Acı ve Istırap Dolu 8 Gün. Yazı dizisinin beşinci ve son yazısı ise Kerbelâ’da Büyük Bir İnsanlık Dramı Yaşanıyor ve Hz. Hüseyin Şehit Ediliyor başlığını taşıyor, Yazıların tümüne aşağıdaki bağlantılardan eirşebilirsiniz.
Muharrem Ayına dair dosyanın diğer yazıları
Muharrem Ayı ve Aşure Günü'nün Tarihi Anlamı ve Önemi
Göz atmak için tıklayın
Hz. Muhammed, Dört Halife ve Ehl-i Beyt'e Dair: Bunları biliyor musunuz?
Göz atmak için tıklayın
Kerbela Olayı ve Hz. Hüseyin'in Kerbelâ'da Şehit Edilmesi: Arkasındaki Nedenler
Göz atmak için tıklayın
Hz. Hüseyin ve Ehlibeyt'in Kerbelâ'da Yaşadığı Acı ve Istırap Dolu 8 Gün
Göz atmak için tıklayın
Konuyla İlgili Yararlanılan Bazı Kaynaklar
Hakkı Dursun Yıldız, “Arap”, İslam Ansiklopedisi. https://islamansiklopedisi.org.tr/arap.
M. Kâmil Yaşaroğlu, “Muharrem”, İslam Ansiklopedisi. https://islamansiklopedisi.org.tr/muharrem--ay.
Ethem Ruhi Fığlalı, “Ali El-Ekber”, https://islamansiklopedisi.org.tr/ali-el-ekber.
Ethem Ruhi Fığlalı, “Hüseyin”, İslam Ansiklopedisi, https://islamansiklopedisi.org.tr/huseyin
“Kerbela Olayı”, https://kerbelatur.com/kerbela-olayi-2/
Mustafa Fayda, “Ömer”, https://islamansiklopedisi.org.tr/omer.
İsmail Yiğit, “Osman”, İslam Ansiklopedisi, https://islamansiklopedisi.org.tr/osman.
Ethem Ruhi Fığlalı, “Ali”, https://islamansiklopedisi.org.tr/ali.
M. Yaşar Kandemir, “Fâtıma”, İslam Ansiklopedisi, https://islamansiklopedisi.org.tr/fatima.
Ethem Ruhi Fığlalı, “Hasan”, İslam Ansiklopedisi, https://islamansiklopedisi.org.tr/hasan.
Mustafa Öz, “Kerbela”, İslam Ansiklopedisi, https://islamansiklopedisi.org.tr/kerbela.
Ünal Kılıç, “Yezîd I”, https://islamansiklopedisi.org.tr/yezid-i.
Mehmet Ali Kapar, “Muâviye b. Yezîd”, https://islamansiklopedisi.org.tr/muaviye-b-yezid.
Murat Sarıcık, “Hür b. Yezîd”, https://islamansiklopedisi.org.tr/hur-b-yezid.
Bu sayfayı beğendiyseniz, lütfen yorum yapmayı ve çevrenizle paylaşmayı unutmayın.
Etiketler: Kerbela vakası, Hz. Hüseyin, İmam Hüseyin, Küfe, Yezid, Kerbela olayı, Hz. Hüseyin'in şehit edilmesi, Hz. Hüseyin'in Kesik Başı Şam'a Gönderiliyor, Hz. Hüseyin’in büyük oğlu Ali el-Ekber Hz. Hüseyin’in ailesinden ilk şehid edilen kişi, Hz. Hüseyin'in Başı Nereye Gömüldü? Türbesi nerede?, Yezîd’e Ne oldu?
Okuryazar'ı keşfedin!
Okuryazar'a üye olup, daha fazla özellikten tamamen ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz. Dilerseniz, kendinize köşe açabilir, anlık ileti paylaşabilir, yazılar kısmında ilgilendiğiniz konularda içerikler yazabilirsiniz.
Beğen ve Yorum Yap
Bu Yazının Yorumları
Şu yazılar da ilginizi çekebilir
Emre Bağce- 4 hafta önce
Hasan Aybars Arslan- 2 ay önce
Hasan Aybars Arslan- 2 ay önce