- Yazar: Okuryazar Editöryal
- Kategori: Kültür-sanat
- Etiketler:
- Bu yazı Okuryazar’a 5 yıl önce eklendi ve şu anda 0 Yorum bulunmaktadır.
- Gösterim: 314

Olmayan Yer Heykel Sergisi - Emre Ezelli
"Yapbozun parçaları bir araya geldikçe, soru işaretleri de çoğalmaya başladı. Nerede çoğaldıysak, orada kaybettik. Zaaflar, yalanlar, kompleksler, günlük rutinlerimizin birer parçası oldu."
Emre Ezelli
Emre Ezelli, Nisan ayında Adahan İstanbul'da Bafa Gölü, Latmos - Heraklia duvar resimlerinden esinlenerek oluşturduğu Utopia (Olmayan Yer) isimli heykel sergisiyle sanatseverlerle buluştu. Sergi aynı zamanda bir sosyal sorumluluk projesi özelliği taşımaktadır.
Emre Ezelli: "Hurda malzemeler ile yeniden yorumladığım Antik çağ kültüründen esinlenip, bugüne metal malzemelerle uyarlama yaptığım 1100 + 28 parçalık sergimde; kadın, aile ve doğurganlık temalarının altını çizdim. Aynı sergi konseptine sosyal sorumluluk projesi de ekleyip sergide satılan heykellerin geliriyle Bafa gölü Heraklia antik kentine ağaçlandırma çalışması yapmaya çalıştım. Bazı süreçlere takıldım; fakat iyi tarafı bizim kültürümüze bizden daha fazla sahip çıkan, Almanya kökenli arkeoloji enstitüsü ile tanıştım ve aynı konsepti Münich'e taşımak için destek olacaklarının sözünü aldım.
Günümüz dünyasından başlıklar kullanarak, olmayan bir yerde, olmayan bir zaman dilimindeki atalarımızın yolculuklarını 3 boyuta aktarmaya çalıştım. Kültürel zenginliğin en bol olduğu yer, doğduğumuz topraklar!
İyi ve kötünün bir arada yaşayabildiği bu dünya için bir şeyler yapabildiysem ne ala!"
A. Göknur Gürcan: "Emre Ezelli ütopyasını, paslı küçük kaidelere yerleştirdiği, alelade kaynatılmış gibi görünen metal heykelciklerle kuruyor. Çeşitli yazarlardan alıntıladığı cümlelerle, işlerinin herhangi bir aşamasını bağdaştırıyor. Ancak sergideki tüm işlerin çıkış noktası tek; Beşparmak Dağları'nda yer alan kaya resimleri. Dağın antik ismi olan Latmos'un resimleri, diğer dönem örneklerinden açık bir şekilde ayrılıyor. İşte bu nokta, Ezelli'nin resimleri yeniden yorumlayarak üçüncü boyuta taşıdığı yer; şölen toplumunun zamanın bir parçasında, gerçekte, varoluşu. Ezelli, kaya resimlerindeki sembolik dünyayı, 21. yüzyıl insanı için ütopya olanı, yeniden şekillendirerek bir değer sorgulamasına gidiyor. O yüzden aleladeymiş gibi görünen heykeller yaratıyor ve sergideki performansını buradan hareketle kurguluyor."
Emre Ezelli kimdir?
İzmir'de 1986'da doğdu. 1992 senesinde Hürriyet Gazetesi Çocuk Kulübü'nde başladığı yaratma sürecine 1993-1994 seneleri arasında Tübitak'tan aldığı resim ödülü ile devam etti. İzmir Namık Kemal Lisesi'nden mezun olduktan sonra lisans eğitimini Güzel Sanatlar Fakültesi heykel bölümünde tamamladı. Öğrenciyken başlattığı heykel ve tasarım sürecini alternatif malzemeler kullanarak geliştirdi. Heykeltraş ve tasarımcı Emre Ezelli, bugüne kadarki kariyeri boyunca yurt içinde ve yurt dışında 8 grup sergisine katıldı ve 2 kişisel sergi açtı. Heykel ve tasarım adına hem Türkiye'de, hem yurt dışında birçok ödül aldı. Heykelleri birçok özel koleksiyonda yer almaktadır.
Beğen ve Yorum Yap
Sosyal Mecralarda da paylaşmayı sakın unutma :)
Bu Yazının Yorumları
Son Eklenenler
Son Yorumlar
Murat şenocak- 2 hafta önce
Son paragraf üzdü ama maalesef ki gerçek buPapatyalar
Reşat binbaşıoğlu- 1 ay önce
Bu şiiri en iyi. Şerk eden Niyazi misriÇıktım Erik Dalına
Mustafa Atagün- 4 ay önce
İmzalayanların uymadığı bir beyanname!İnsan Hakları Evrensel Beyannam...