- Yazar: Okuryazar Editöryal
- Kategori: Müzik
- Etiketler: Pir Sultan Abdal, Sivas Türküleri, Aşık Veysel şatıroğlu, Aşık Veysel Türküleri, Pir Sultan Abdal Türküleri, Türküler, Cem Adrian, En Sevilen Türküler Ve Sözleri, Pir Sultan Abdal şiirleri Ve Türküleri
- Bu yazı Okuryazar’a 4 yıl önce eklendi ve şu anda 0 Yorum bulunmaktadır.
- Gösterim: 12307
Sivas Ellerinde Sazım Çalınır
Bu sayfada, Pir Sultan Abdal'ın Sivas ellerinde sazım çalınır şiirinin orijinal sözleri bulunuyor. Günümüzdeki haliyle Aşık Veysel'in kaynaklık ettiği türküyü dinleyebilir, şiirin altında, türküye dair halk arasında anlatılan bir hikayesini de okuyabilirsiniz. Dilerseniz, aşağıdaki bağlantılardan, "Kul olayım kalem tutan ellere" türküsünün Aşık Veysel tarafından söylenen sözlerine de göz atabilirsiniz.
Güzel, keyifli vakitler geçirmeniz dileğiyle,
Sivas Ellerinde Sazım Çalınır türküsü ve sözleri
Katip arzuhalim şaha böyle yaz
Şekerler ezeyim şirin dillere
Katip arzuhalim şaha böyle yaz
Sivas ellerinde sazım çalınır türküsü, Cem Adrian söylüyor
Allahın seversen katip böyle yaz
Dünü gün ol şaha eylerim niyaz
Umarım yıkılsın şu kanlı Sivas
Katip arzuhalim şaha böyle yaz
Sivas ellerinde sazım çalınır
Çamlı beller bölük bölük bölünür
Dosttan ayrılmışım bağrım delinir
Katip arzuhalim şaha böyle yaz
Münafığın her dediği oluyor
Gül benzimiz sararıp da soluyor
Gidi Mervan şad olup da gülüyor
Katip arzuhalim şaha böyle yaz
Pir Sultan Abdal'ım ey Hızır Paşa
Gör ki neler gelir sağ olan başa
Hasret koydun bizi kavim kardaşa
Katip arzuhalim şaha böyle yaz
Sivas ellerinde sazım çalınır türküsünün bir hikayesi
Vaktiyle, Hafik ilçesinin Sofular köyünde Hızır adında bir genç varmış. Köyün halkı zamanla yoldan çıkmış. Onların bu durumunu beğenmeyen Hızır, köyden ayrılmaya karar vermiş, çıkmış yola. Banaz'a kadar gelmiş. Pir Sultan'ın yanına azap durmuş. Sonra da müridi olmuş. Aradan seneler geçmiş, bir gün Hızır:
- "Pirim", demiş; "Sen herkese himmet ediyorsun, her biri çeşitli makamlara geçiyor, ne olur, bana da himmet et, büyük adam olayım, ben de bir makama geçeyim."
Pir Sultan şöyle bir düşündükten sonra gülümsemiş.
- "Hızır, ben dua ederim, belki sen de büyük adam olursun; Hatta paşa, vezir de olursun ama sonunda gelip beni idam edersin." demiş. Yine de duasını eksik etmemiş. Hızır İstanbul'a gidip saraya girmiş. Ağa, Kapıcıbaşı, Paşa olup Sivas valiliğine atanmış. Pirini unutmamış, haber gönderip huzuruna getirtmiş. Hürmet, izzet, ikram derken bir hayli de sohbet etmişler. Yemekte mükellef bir sofra donanmış. Pir Sultan yiyeceklere şöyle bir bakıp hemen geriye çekilmiş. Paşa şaşırmış.
- "Bir şey mi oldu pirim?" diye sormuş. Pir Sultan:
- "Hızır", demiş; "Bu yemeklerden zina kokuyor. İçinde yetim hakkı var, sen bunları haram para ile yaptırmışsın."
Hızır Paşa:
- "Yok pirim" dediyse de dinletememiş. Ama bir hayli de içerlemiş. Pir Sultan biraz daha ileri gidip,
- "Bunları ben değil, köpeklerim bile yemez. İstersen çağırayım da gör" demiş. Hemen ünlemiş, köpekler anında gelmişler. Bir tepsiye haram yemek, bir tepsiye helal yemek konmuş. Önce haram yemekler getirilmiş. Köpekler şöyle bir koklayıp geri geri çekilmişler. Arkasından helal yemeklerle dolu tepsi gelmiş. Köpekler onu da kokladıktan sonra, kuyruklarını sallaya sallaya yemeye başlamışlar. Bu hakarete çok kızan Hızır Paşa, hırsını yenemeyip pirini Toprakkale'ye hapsettirmiş.
Ee... Ne de olsa piri. Hırsı geçince bir bahane ile affetmek istemiş. Zindandan çıkartıp demiş ki:
- "Bana içinde Şah'ın adı geçmeyen üç deyiş söylersen seni affedeceğim. Yok, söylemezsen kendin bilirsin."
Pir Sultan "Peki öyleyse" deyip tezeneye dokunmuş ve içlerinde Şah'ın adının defalarca geçtiği "Açılın Kapılar Şah'a Gidelim", "Kul Olayım Kalem Tutan Ellere" ve "Karşıda Görünen Ne Güzel Yayla" deyişlerini okumuş.
Pirini affetmeye hazırlanırken, onun hemen her fırsatta Şah'ı anması Hızır Paşa'yı çileden çıkarmış. Ne söylediğini, ne yaptığını bilemez hale gelmiş. Yanındakilere emretmiş:
- "Asın bu Abdal'ı!"
Aşık Veysel Şatıroğlu kimdir?
Aşık Veysel, 25 Ekim 1894 - 21 Mart 1973 tarihleri arasında yaşadı. Sivas'ın Şarkışla ilçesinde doğdu. Halk şiiri geleneğinin ve bilgeliğinin büyük ustaları arasında yer alır. Aşık Veysel'in ayrıntılı hayatını sanatçı sayfasında okuyabilir, albümlerini dinleyebilirsiniz.
En Sevilen Türküler ve Sözleri de ilginizi çekebilir
Göz atmak / dinlemek için tıklayın
Pir Sultan Abdal'ın diğer şiirleri ve ezgileri de ilginizi çekebilir
Göz atmak için tıklayın
Kul Olayım Kalem Tutan Ellere türküsü de ilginizi çekebilir
Okumak / dinlemek için tıklayın
Her Güzelin Kahrı Çekilmez imiş türküsü de ilginizi çekebilir
Okumak / dinlemek için tıklayın
Bu sayfayı beğendiyseniz, lütfen yorum yapmayı ve çevrenizle paylaşmayı unutmayın.
Etiketler: Sivas ellerinde sazım çalınır türküsü, Sivas türküleri, Sivas ellerinde sazım çalınır sözleri, Pir Sultan Abdal türküleri, Sivas ellerinde sazım çalınır akor, Aşık Veysel türküleri, Sivas ellerinde sazım çalınır video, Sivas ellerinde sazım çalınır notası, En Sevilen Türküler ve Sözleri, Sivas ellerinde sazım çalınır dinle, Sivas ellerinde sazım çalınır hikayesi, Sivas ellerinde sazım çalınır türkü hikayesi
Okuryazar'ı keşfedin!
Okuryazar'a üye olup, daha fazla özellikten tamamen ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz. Dilerseniz, kendinize köşe açabilir, anlık ileti paylaşabilir, yazılar kısmında ilgilendiğiniz konularda içerikler yazabilirsiniz.
Beğen ve Yorum Yap
Bu Yazının Yorumları
Emre Bağce- 2 hafta önce
Hasan Aybars Arslan- 1 ay önce
Hasan Aybars Arslan- 1 ay önce