- Yazar: Okuryazar Editöryal
- Kategori: Çevre, Hayvanlar Alemi, Sağlık
- Etiketler: • Sokak Hayvanları Besleme, Sokak Kedileri, Sokak Hayvanlarına Yardım, Yemek İsrafı, Hayvan Sağlığı, Sokak Hayvanlarına Su Sağlama, Sokak Hayvanları İçin Kuru Mama, Hayvanlar İçin Su Kapları, Plastik Yerine Toprak Su Kabı, Hayvanlar İçin Sağlıklı Beslenme, Sokak Hayvanlarına Su Koyma, Hayvanların Sağlığına Dikkat Etme
- Bu yazı Okuryazar’a 1 hafta önce eklendi ve şu anda 0 Yorum bulunmaktadır.
- Gösterim: 176

Sokak Hayvanlarının Beslenmesindeki Hatalar: Ne Yapmalı, Ne Yapmamalı?
Sokak hayvanları, yaşamlarını sürdürebilmek için bizim yardımımıza ihtiyaç duyarlar. Ancak, onlara yardım etmeye çalışırken bazı yanlışlar yapabiliyoruz. Hepimizin amacı, sokak hayvanlarına yardımcı olmak, ama farkında olmadan onlara zarar verebiliyoruz. Bu nedenle, onları sevmenin dışında, sokakta yaşayan hayvanlara verdiğimiz yiyeceklere çok dikkat etmemiz gerekiyor.
Bu konu o kadar önemli ki, eminiz herkes parkta, bahçede, kendi mahallesinde, sokağında çoğu vakit yanlış veya zararlı yiyecekler verildiğini gözlemliyordur. Bundan dolayı insanlar arasında bazen istenmeyen şeyler de yaşanabiliyor. Bir an için düşünsenize, siz sokaktaki kediler için özen gösteriyorsunuz. Sağlıkları için koşturuyor, besleme, kısırlaştırma yapıyorsunuz. Soğuklar geliyor barınak yapıyor, yuvalarını tamir ediyor, onları sarıp sarmalıyorsunuz. O sırada bir başkası veya başkaları da, yine hayvan sevgisinden dolayı, çöp konteynerlerinin etrafına veya sokağın, parkın bir köşesine sürekli ekmek, lahmacun, poğaça, makarna vb. yiyecek artıkları atıyor. Siz temizliyorsunuz, o kişi veya kişiler atıyor, siz temizliyorsunuz, o atıyor. Sürekli, sürekli aynı şeyi yaşıyorsunuz.
Nasıl hissedersiniz böyle bir durumda?
Muhtemelen kızgın, yorgun, üzgün veya tükenmişlik, çaresizlik duygusu.
İşte böyle bir durumda, insanlara kızmak veya öfke duymak yerine çözüm üretmek gerekiyor. Doğru iletişim kurabilirsek, kalıcı, sağlıklı çözümler üretebileceğimizi bilirsek, buna inanırsak daha kolay ve sağlıklı ortamlar oluşturabiliriz. Böylece hem kendimizin hem can dostlarımızın hayatını kolaylaştırmış oluruz.
Hayvanların Sağlıklı Beslenmesi Neden Önemli? Bunu Kendimize ve Başkalarına Her Zaman Anlatmalıyız
Sokak hayvanları için yemek artıkları, özellikle ekmek, lahmacun, pide, poğaça, makarna gibi pek çok yiyecek kısa zamanda küf ve mantar oluşturur. Bu da hayvanların sağlığını tehdit eder, solunum yolu hastalıklarına yol açar. Solunum sorunları yaşayan hayvanlar koku alamadıkları için yemek yemezler, yiyemezler. Beslenemez, zayıflarlar. Bağışıklık sistemleri giderek düşer. O noktadan sonra daha büyük sağlık sorunları yaşar ve ölüm kalım mücadelesi vermeye başlarlar. Ne kadar üzücü değil mi? Kaş yapalım derken göz çıkardığımızın hiç farkına varmayız bazen.
Bu yazımızda, sokak hayvanlarının sağlığını korumayı ve onlara daha sağlıklı şekilde nasıl yardımcı olabileceğimizi keşfedeceğiz. Aynı zamanda, sokak hayvanlarının su ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak, onlara sağlıklı yaşam alanları oluşturmanın yollarını konuşacağız.
Sokak Hayvanlarının Sağlığına Zarar Vermemek İçin Lütfen Dikkat Edelim!
Sokak hayvanlarına yardımcı olmak istiyoruz ama bazen yanlış davranışlar sergiliyoruz. Örneğin, yemek artıkları bahçelere ya da çöplere atıldığında, hayvanların sağlığına zarar verebiliyor. Bu şekilde, istemeden de olsa hayvanlara kötülük etmiş oluyoruz. Aynı zamanda, sokak hayvanlarına yiyecek verirken de doğru beslenme düzenini takip etmemiz gerekir. Yiyeceklerin bozulması ve hayvanlara zararlı hale gelmesi, onların sağlığını tehdit eder.
Bunun yanı sıra, su kaplarını temiz tutmak ve düzenli olarak değiştirmek, hayvanların sağlığını korumanın en önemli yollarından biridir.
Sokak Hayvanlarına Sağlıklı Beslenme Desteği İçin Atılacak Adımlar
Kendimizin ve sokak hayvanlarının sağlığını korumak ve onlara en iyi şekilde yardımcı olmak için aşağıdaki gibi birkaç önemli adım atabiliriz:
1) Yiyecek İsrafını Önleyelim
Tüketeceğimizden fazla ekmek vb. yiyecek almak yerine, yalnızca tüketebileceğimiz kadar alarak, israfı engellemiş oluruz.
2) Artan Yiyecekleri Değerlendirelim
Ekmek, poğaça ve diğer yiyecekler fazla geldiğinde, onları çöpe atmak yerine değerlendirmenin yollarını bulalım. Mesela artan ekmekleri kurutup, yemeklerde kullanmak faydalı olacaktır. Ayrıca bazen fazla olan ekmekleri, kedilere atmak yerine, küçük parçalara ayırarak, açık alan ve meydanlarda anlık olarak kuşlara verebiliriz.
3) Sokak Hayvanları İçin Kuru Mama Tercih Edelim
İsrafı önlemek ve sokak hayvanlarının daha sağlıklı beslenmesini sağlamak için, fazla ekmek vb. yiyecek almak yerine, ihtiyacımız kadar alıp, geri kalan para ile kuru mama alarak onların beslenmesine katkıda bulunabiliriz. Bu, hem hayvanların sağlığını korur hem de çevremizdeki kirliliği önler.
4) Sokak Hayvanları İçin Su Koymayı Unutmayalım
Sadece yiyecek değil, su da hayvanlar için çok önemlidir. Her mevsim, dışarıda yaşayan hayvanlar için bir kap su koymak, onların sağlığını koruyacaktır. Su kaplarının plastik olmaması, toprak kapların tercih edilmesi daha sağlıklı bir seçenek olacaktır. Ayrıca, suyun düzenli olarak değiştirilmesi, küf ve kirin önüne geçilmesine yardımcı olur.
5) Su Kaplarına Dikkat Edelim
Sokak hayvanları için su koyduğumuz kaplara çöp, sigara izmariti ya da yemek artıkları atılmamalıdır. Su kapları temiz ve sağlıklı olmalıdır. Bu, hayvanların daha güvenli bir şekilde içmesini sağlar.
6) Salam vb. Baharatlı, Koruyucu, Katkı Maddeli Yiyeceklerden, Kılçıklı Balık ve Kemik Artıklarından Sakınalım
Sokak hayvanlarınızı henüz birkaç aylık bebekleriniz veya çocuklarınız gibi düşünün. Katkı maddeli gıdalar nasıl insanlara zarar veriyorsa, hayvanlara da öyle zarar veriyor. Sokaklarda yaşayan canlar da aynı biz insanlar gibi, kalpleri, damarları, böbrekleri, bizim gibi pek çok minik organları var. Aynı bizim gibi hastalanır, ateşlenirler, ülser, kanser, sinüzit, faranjit olurlar. Onun için, bizim yemediğimizi hayvanlar yer diye düşünmeyin lütfen. Birçok vakit bizim yediklerimizi bile yemediklerini hatırınızda tutun. Bir şey olmaz demek yerine, hep çözüm odaklı olalım. Sağlıklı olanı el birliğiyle üretebileceğimize inanalım. Gerekirse merak etitğimiz konuları araştıralım, uzmanlara, veteriner hekimlere soralım, danışalım.
Birlikte Daha Sağlıklı, Güzel Bir Çevre Oluşturabiliriz
Sokak hayvanlarının sağlığını korumak ve onlara doğru şekilde yardım etmek, hepimizin sorumluluğudur. Doğru beslenme, su temini ve çevreyi temiz tutmak, sokak hayvanlarının daha sağlıklı bir şekilde yaşamalarına yardımcı olacaktır. Bu yazıdaki adımlara uyarak, sokak hayvanlarının yaşam kalitesini artırabiliriz.
Unutmayalım ki, her küçük adım büyük bir fark yaratabilir. Lütfen, çevremizdeki hayvanlara daha dikkatli ve duyarlı bir şekilde yaklaşalım.
Siz de bu yazının daha fazla kişi tarafından okunmasına paylaşımlarınızla destek olabilirsiniz.
Ayrıca ihtiyaç duyarsanız, aşağıdaki duyuruyu (Word, PDF veya Resim formatında) bilgisayarınıza indirebilir, çıktı alarak, şeffaf poşet içine koyup ihtiyaç durumunda hayvanlar için zararlı yiecek artığı atılan yerlerde kullanabilirsiniz.
Duyuru Metni ⬇️
LÜTFEN
EKMEK, LAHMACUN, PİDE, LAVAŞ, MAKARNA, KISIR VB. YEMEK ARTIKLARINIZI BAHÇEYE VE ÇÖP KONTEYNERİNİN ÇEVRESİNE ATMAYIN!
KÜF VE MANTARA DÖNÜŞÜYOR!
BU DA KEDİLERİN VE DİĞER CANLILARIN AKCİĞER, SOLUNUM YOLLARINDA CİDDİ HASTALIKLARA YOL AÇIYOR. (BUNU VETERİNER HEKİMLERE SORABİLİRSİNİZ)
İYİLİK YAPMAK İSTİYORUZ AMA İSTEMEDEN HAYVANLARA KÖTÜLÜK EDİYOR, ZARAR VERİYORUZ.
AYRICA BİZLER DE, BAHÇEDEKİ VE ÇÖP KONTEYNERLERİNİN ÇEVRESİNDEKİ BU YİYECEK ARTIKLARINI TEMİZLEMEKTEN YORULUYORUZ.
ŞÖYLE YARDIMCI OLABİLİRSİNİZ:
1) EKMEK VE DİĞER YİYECEKLERİ FAZLA ALIP İSRAF ETMEK YERİNE, TÜKETECEĞİMİZ KADAR ALALIM.
2) BAZEN FAZLA OLURSA, KÜÇÜK PARÇALAR HALİNDE KURUTUP, YEMEKLERİMİZDE KULLANALIM.
3) BAZEN DE AÇIK ALAN VE MEYDANLARDA UFALAYIP, ANLIK OLARAK KUŞLARA İKRAM EDELİM.
4) FAZLA YİYECEK ALIP İSRAF ETMEK VE KİRLİLİĞE YOL AÇMAK YERİNE; O PARAYLA KEDİLER İÇİN KURU MAMA ALIP UYGUN ŞEKİLDE BESLENMELERİNE YARDIMCI OLALIM.
LÜTFEN, RİCA EDİYORUZ.
DAHA SAĞLIKLI ÇÖZÜMLERİN PARÇASI OLALIM.
İLGİ, ANLAYIŞ VE DESTEĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ.
KOMŞULARINIZ
İndirmek ve çıktı alıp, sokağınızda, çevrenizde kullanmak için dosya adının / linkinin üzerine gel, mouse'a sağ tıkla, Bağlantıyı Farklı Faydet diyerek indir
Hayvanlar Alemi kategorisindeki diğer yazılar da ilginizi çekebilir
Göz atmak için tıklayın
Yaşam kategorisindeki diğer yazılar da ilginizi çekebilir
Göz atmak için tıklayın
Bu sayfayı beğendiyseniz, lütfen yorum yapmayı ve bu sayfayı çevrenizle paylaşmayı unutmayın.
Etiketler: Hayvan sevgisi,sokak hayvanları besleme,sokak kedileri,sokak hayvanlarına yardım,yemek israfı,hayvan sağlığı,sokak hayvanlarına su sağlama,sokak hayvanları için kuru mama,hayvanlar için su kapları,plastik yerine toprak su kabı,hayvanlar için sağlıklı beslenme,sokak hayvanlarına su koyma,hayvanların sağlığına dikkat etme, Sokak hayvanları için sağlıklı beslenme ve su temini nasıl yapılır? Yiyecek israfından kaçınarak, sokak hayvanlarının sağlığını koruyabilir ve onlara en iyi şekilde nasıl yardımcı olabileceğinizi öğrenin. Sağlıklı beslenme ve su kabı kullanımıyla, sokak hayvanlarının yaşamlarını kolaylaştırabilirsiniz. Sokak Hayvanlarına Sağlıklı Beslenme ve Su Temini: Doğru Yardım Yöntemleri, Sokak Hayvanlarına Yardımcı Olurken Dikkat Etmemiz Gerekenler, Sokak hayvanlarının beslenmesi konusunda neler yapmalıyız? Sokak hayvanları beslenmeli mi? Dünyada sokak hayvanları, Sokak hayvanlarının önemi, Sokak hayvanları için çözüm önerileri, Greenpeace sokak hayvanları imza, Sokak köpekleri neden arttı, Sokak hayvanlarını besleme Projesi, Sokak hayvanları eğitimi, Doğadaki hayvanları korumak için neler yapmalıyız, Sokak hayvanlarının beslenmesini engellemek suç mu? Sokak hayvanlarının yaşadıkları zorluklar nelerdir?
Okuryazar'ı keşfedin!
Okuryazar'a üye olup, daha fazla özellikten tamamen ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz. Dilerseniz, kendinize köşe açabilir, anlık ileti paylaşabilir, yazılar kısmında ilgilendiğiniz konularda içerikler yazabilirsiniz.
Beğen ve Yorum Yap
Bu Yazının Yorumları
Şu yazılar da ilginizi çekebilir
Reşat binbaşıoğlu- 1 hafta önce
Mustafa Atagün- 3 ay önce
Emre Bağce- 4 ay önce