- Yazar: Okuryazar Editöryal
- Kategori: Bilim, Eğitim
- Etiketler: Bilimsel Makale Nasıl Yazılır, Araştırma Yöntemleri, Araştırma Teknikleri, Yazım Teknikleri
- Bu yazı Okuryazar’a 4 yıl önce eklendi ve şu anda 0 Yorum bulunmaktadır.
- Gösterim: 2207
Teşekkür Nasıl İfade Edilir?
Hayat o kadar kısa değildir ve nezaket için daima yeterli zaman vardır.
Ralph Waldo Emerson
TEŞEKKÜRÜN İÇİNDEKİLER
Bilimsel makalenin ana metnini genellikle iki ilâve bölüm izler; Teşekkür ve Kaynaklar. Teşekkür'de iki olası konu, ele almayı gerektirir.
İlk olarak, sizin laboratuvarınızda veya başkasında bulunan herhangi bir kişiden alınan, herhangi bir önemli teknik yardım için teşekkür etmelisiniz. Ayrıca; özel donanıma, kültürlere veya diğer malzemelerin kaynağına da teşekkür etmeniz gerekir. Örneğin, şöyle birşey söyleyebilirsiniz:
Deneylerdeki yardımları için J. Jones'a ve değerli fikirleri için R. Smith'e teşekkür borçluyum” (Kuşkusuz, bir süredir bu işlerle uğraşan çoğumuz bilir ki bu, Jones'un çalışmayı yaptığını ve Smith'in de ne anlama geldiğini açıkladığını kabul etmenin ince bir örtü ile kapatılmış şeklidir).
İkinci olarak, genellikle Teşekkür kısmı, dışarıdan alınan herhangi bir kontrat, burs veya proje desteği gibi, maddî katkılara teşekkür etmeniz gereken yerdir (Bugünlerde bu tür desteklerin, kontratların veya bursların olmayışına hafifçe sitem edebilirsiniz).
NAZİK OLMAK
Teşekkür'de önemli olan, basit nezakettir. Bilimsel makalenin bu kısmında gerçekten bilimsel hiç birşey yoktur. Uygar yaşamın herhangi bir alanında geçerli kuralların aynısının buraya da uygulanması gerekir. Bir komşunuzun çimen kesme makinasını aldıysanız, teşekkür etmeyi (umarım) hatırlarsınız. Eğer komşunuz, bahçenizi düzenlemede size gerçekten iyi bir fikir verdiyse ve siz de bunu uyguladıysanız “teşekkür ederim” demeyi (umarım) unutmazsınız. Bilimde de bu aynıdır; eğer komşunuz (meslektaşınız) önemli fikirler, önemli malzemeler veya önemli donanım temin ettiyse, ona teşekkür etmelisiniz ve teşekkürü basılı olarak söylemelisiniz. Çünkü bilimsel bahçe düzenlemesinin ilgili ortama sunulma şekli budur.
Tedbirle ilgili birkaç söz etmenin sırasıdır. Çoğu zaman, önerilen teşekkür kelimelerini, yardımına teşekkür ettiğiniz kişiye göstermek akıllıca olur. O kişi, teşekkürünüzün yetersiz olduğunu veya (daha kötüsü) aşırı olduğunu düşünebilir. Eğer kendisinden donanım ya da fikir ödünç aldığınız bir kişi ile çok uzun süredir birlikte çalışmakta iseniz, bu kişi büyük bir olasılıkla bir arkadaşınız veya değerli bir meslektaşınızdır. Herkese açık baskıya, incitici olabilecek düşüncesiz bir kelime koyarak, arkadaşlığınızı veya gelecekteki işbirliği fırsatlarını riske atmak akılsızlık olur. Hatta uygun olmayan bir “teşekkür ederim” hiç olmamasından daha da kötü olabilir. Arkadaşlarımızın ve meslektaşlarınızın yardımlarına veya önerilerine değer veriyorsanız, onların hoşlanmayacakları şekilde olmasındansa hoşlanacakları bir biçimde kendilerine teşekkür etmeye dikkat etmeniz gerekir.
Daha da ötesi, eğer teşekkürünüz belli bir fikir, öneri veya yorumla ilgili ise, onu özel olarak belirtiniz. Eğer meslektaşımızın katkısı çok genel ifade edilirse, o kişiyi çok rahatlıkla bütün makaleyi savunma zorunda olmak gibi hassas ve utandırıcı bir konuma sokabilirsiniz. Meslektaşınız ortak yazar değilse, kesinlikle onu makalenizde işlenen temel konudan sorumlu taraf yapmamalısınız. Gerçekten, meslektaşınız esas noktalarınızda sizinle aynı fikirde olmayabilir ve Teşekkürü, makaleniz destekleniyor görünümünde hazırlamanız dürüstlük ve iyi bilim değildir.
“Dilek” kelimesinin Teşekkür'den yok olmasını dilerim. “Dilek” , “başarılar dilerim”de olduğu gibi dilek anlamında olduğu zaman mükemmel bir kelimedir. Fakat, “dilek” kelimesinin “istek” kelimesinin yerine konması kabul edilemez. Eğer, “John Jones'a teşekkür etmek isterim” derseniz, kelimeleri israf ediyorsunuz demektir. “John Jones'a teşekkür ederim” yeterlidir. Ayrıca, “John Jones'a yardımları için teşekkür etmek isterdim, fakat çok da yardımı olmadı” gibi bir anlam veriyor olabilirsiniz.
Kaynak: Robert A. Day, Bilimsel Bir Makale Nasıl Yazılır ve Yayımlanır?, çev. Gülay Aşkar Altay, Tübitak, 1996, s. 39-40.
Bilimsel Makale Nasıl Yazılır bölümündeki diğer yazılar da ilginizi çekebilir
Göz atmak için tıklayın
Bu sayfayı beğendiyseniz, lütfen yorum yapmayı ve bu sayfayı çevrenizle paylaşmayı unutmayın.
Etiketler: Teşekkür Nasıl İfade Edilir?, Bilimsel makale nasıl yazılır, Bilimsel makale ve kitapta teşekkür sayfası nasıl düzenlenir, Robert A. Day, Gülay Aşkar Altay, Bilimsel makale nedir? Makale nasıl yazılır yazıları oku, araştırma yöntemi, teknikleri
Okuryazar'ı keşfedin!
Okuryazar'a üye olup, daha fazla özellikten tamamen ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz. Dilerseniz, kendinize köşe açabilir, anlık ileti paylaşabilir, yazılar kısmında ilgilendiğiniz konularda içerikler yazabilirsiniz.
Beğen ve Yorum Yap
Bu Yazının Yorumları
Mustafa Atagün- 1 ay önce
Emre Bağce- 2 ay önce
Hasan Aybars Arslan- 3 ay önce