Okuryazar / Dergi / Var olmak düşünmektir yazısını görüntülemektesiniz.
2 kişi bu yazıyı beğendi
Beğen
Var olmak düşünmektir

Var olmak düşünmektir

“Görünüşler ve gösterişler tarihte gerçeklerden daha fazla bir rol oynamıştır. Gerçekte olmayan, gerçeğe üstün gelmiştir.”Gustave Le Bon / Kitleler Psikolojisi Ressamların eserlerini anlamlandırırken, gördüğümüzü sandığımız şeyleri belki de tam olarak göremiyoruzdur. Eserleri, belli kavramlar çerçevesinde var olan sanatsal akımlar dahilinde algılamaya çalışıyor ve bunun üzerine yorumlar yapıyoruz. Peki, gördüğümüzü sandığımız şeyi ya göremiyorsak; ya orada bizim anladığımız şekilde bir gerçeklik yoksa. Bazen görünenin ötesine doğru uzanan bir serüvene doğru yola çıkmak gerekir.

Renklere olan bakış açısı üzerinden gidelim, Vincent van Gogh'un ilk dönem çalışmalarında maden işçilerini, köylüleri ele aldığını, patates yığınlarını, dokuma tezgahları gibi konuları işlemiş olduğunu görüyoruz. Tüm bunlar kasvetli gökler ve koyu renklerle iç karartıcı manzaralar resmettiği şeklinde yorumlanır, örnek verecek olursak Patates Yiyenler tablosunun o dönemi ve kasveti simgelediği söylenir. Renklerin hangi anlamları çağrıştırdığının genellenmesinin yanlış olduğunu düşünüyorum. Kimine göre kasvet diye nitelendirdiğimiz şey ressama göre umudu çağrıştırabilir ya da bakan kişiye göre. Bu durum sadece tablolar söz konusu olduğunda değil, örnekleri çoğaltıp buna kitap ve müziği de ekleyebiliriz. Eserlerin üzerine ne kadar yorum ve çözümleme yapılıyor olursa olsun içinde anlamadığımız bir şey var. Aslında hepimizin gördüğü farklı bir şey, önemli olan da bu.

Bir tablo veya fotoğraf yüzyıllarca farklı bireyler tarafından yorumlanabilir; fakat gerçek anlamı asla kavranamaz, yaratıcısı tarafından ortaya konulan o anlam... Belkide gerçeklik dediğimiz budur. Sevdiğim bir belgesel tiyatro filmi olan Noviembre'de diğer insanlara ulaşabilmenin tek yolunun gösteriyi sokaklara taşımak olduğu söyleniyordu. Belki biz de renklere yüklediğimiz benzer anlamlarla ve tablolara yaptığımız genel geçer yorumlarımızla birbirimize ulaşmaya çalışıyorduk; ama benzerlik mutluluk getirmiyordu çoğu zaman.

Gizem Karagüzel - Var olmak düşünmektir


ok-isareti4-300.png Gizem Karagüzel'in diğer yazıları da ilginizi çekebilir
      Göz atmak için tıklayın


Bu sayfayı beğendiyseniz, lütfen yorum yapmayı ve çevrenizle paylaşmayı unutmayın.


ok-isareti4-300.png Okuryazar'ı keşfedin!

Okuryazar'a üye olup, daha fazla özellikten tamamen ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz. Dilerseniz, kendinize köşe açabilir, anlık ileti paylaşabilir, yazılar kısmında ilgilendiğiniz konularda içerikler yazabilirsiniz.


Beğen ve Yorum Yap
Sosyal Mecralarda da paylaşmayı sakın unutma :)
Gizem Karagüzel imzasında diyor ki;

Gizem Karagüzel Profili Gizem Karagüzel ait Tüm Yazıları

Bu Yazının Yorumları

Şu yazılar da ilginizi çekebilir

Son Yorumlar

Emre Bağce- 2 hafta önce

Çok güzel ezgilerimiz var, toplum olarak gençlerimi...Tükenmek Bilmiyor Kara Günlerim...

Hasan Aybars Arslan- 1 ay önce

Mimarinin dehası demek Bruna Taut için daha doğru b...İnsanî mimarinin İstanbullu ust...

Hasan Aybars Arslan- 1 ay önce

İnsanoğlunun hırsının sınır tanımazlığı. En büyük o...Dünyada Yüksek Bina Yarışı
Daha Fazlasını Gör