Okuryazar / Dergi / 35 Yaş Şairi Cahit Sıtkı Tarancı: Hayatı ve Eserleri yazısını görüntülemektesiniz.
3 kişi bu yazıyı beğendi
Beğen

35 Yaş Şairi Cahit Sıtkı Tarancı: Hayatı ve Eserleri

Cahit Sıtkı Tarancı Hayatı ve Eserleri


Cahit sıtkı Tarancı 4 Ekim 1910 tarihinde Diyarbakır'da dünyaya geldi. 12 Ekim 1956 tarihinde felç tedavisi amacıyla bulunduğu Viyana'da zatülcenp (Plörezi) nedeniyle vefat etti. Bu dünyadan ayrıldığında 46 yaşındaydı.

Cahit Sıtkı çocukluğundan itibaren varlığı da, yokluğu da yaşadı; okul, iş, aile ve sanat hayatı iniş çıkışlarla ve büyük mücadelelerle geçti.

Cahit Sıtkı Tarancı ailesi


Cahit Sıtkı, pirinç ziraati ve ticaretiyle meşgul oldukları için "Pirinççizadeler" diye bilinen Diyarbakır'ın köklü ailelerinden birine mensuptur. Cahit Sıtkı'nın dedeleri kardeştir. Baba tarafından dedesi Hüseyin Efendi, anne tarafından ise Arif Efendi'dir.

Arif Efendi, Diyarbakır'da belediye reisliği yapmış ve I. Meşrutiyet'in ilanından sonra da Diyarbakır'dan vekil olarak seçilmiştir. Arif Efendi'nin oğlu Feyzi Bey de cumhuriyetin ilk yıllarında Diyarbakır mebusu olarak meclise girmiş ve Fethi Okyar kabinesinde görev almıştır. Fevzi Bey'in oğlu Vefik Pirinççioğlu da vekil seçildikten sonra 27 ve 28. Hükûmette sırasıyla içişleri ve devlet bakanlığı görevlerinde bulunmuştur.

Cahit Sıtkı'nın diğer dedesi Hüseyin Efendi ise tarım ve ticaretle meşgul olmuştur. Babası Bekir Sıtkı, amcası Arif Efendi'nin kızı Arife Hanım ile evlenmiştir. Cahit Sıtkı bu evliliğin en büyük çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. 

 cahit-sitki-tarancinin-dogdugu-ev-muze.jpg

Fotoğraf: Cahit Sıtkı Tarancı'nın doğduğu ve bugün Müze olan ev

1934'te soyadı kanunu çıktığında, Arif Efendi'nin soyundan gelenler Pirinçcioğlu soyadını almış, babası Bekir Sıtkı ise Tarancı soyadını almıştır.

Cahit Sıtkı Tarancı'nın eğitim hayatı


Çocukluğunu Diyarbakır'da geçiren Cahit Sıtkı, öğrenim hayatına 1917 yılında Diyarbakır Nümune-i Terakkî-i Hamidî Mekteb-i İptidâî'sinde başlamıştır. Sonraki yıl gönderildiği Mekteb-i Sultani'nin iptidai kısmını "üstün başarı" ile bitirmiştir. İlkokuldan sonra okuyup vali olmasını arzu eden babası tarafından eğitimine devam etmesi için İstanbul'a gönderilmiştir.

saint-joseph-lisesi-8323.jpg

Fotoğraf: Saint Joseph Fransız Koleji'nden bir görünüm

Cahit Sıtkı Tarancı, Kadıköy'de Saint-Joseph Fransız Lisesinde bir süre okuduktan sonra 1927-28 eğitim-öğretim döneminde ortaokul son sınıf öğrencisi olarak Galatasaray Lisesine girmiştir.

mekteb-i-sultani-galatasaray-lisesi.jpg

Fotoğraf: Galatasaray Lisesi (Mekteb-i Sultânî) 1880'lerde.

1931 yılında Galatasaray Lisesi'nden mezun olduktan sonra Yıldız'daki Mülkiye Mektebi'ne yatılı olarak başlamıştır. Galatasaray ve Mülkiye Mektebi'nde okuduğu sırada aralarında Ziya Osman Saba ve Peyami Safa olmak üzere birçok şair ve yazarla tanışmıştır. Şiir ve edebiyata ilgisi ve çalışmaları bu süreçte artmıştır.

Cahit Sıtkı, Mülkiye'yi süresinde tamamlayamamış, ardından bir süre İstanbul'da Yüksek Ticaret Okulu'nda, daha sonra ise Paris'te üniversite eğitimini sürdürmüştür. Ancak savaş nedeniyle Türkiye'ye dönmüştür.

Cahit Sıtkı Tarancı neden, ne zaman vefat etti?


Kısa bir süre memurluk yapmış, babasının işlerine yardımcı olmuş, tercüme çalışmaları yapmıştır.

Hayatı geçim mücadelesi, çalkantılar, sigara ve alkol kullanımı ile iç içe geçen Cahit Sıtkı 1954 yılında ağır bir felç geçirmiş, tedavisi Ankara, Diyarbakır ve Viyana'da sürmüş fakat 1956 yılında artan akciğer rahatsızlığı nedeniyle hayatını kaybetmiştir.

Cahit Sıtkı Tarancı'nın edebi yönü


Geride çok sayıda hikaye, şiir ve mektup bırakan edebiyatçının en bilinen şiiri Otuz Beş Yaş şiiridir. Memleket İsterim şiiri de içten duyguları dile getirişiyle, şairini duygu dünyasını yansıtır.

cahit-sitki-taranci-heykeli-4333.jpg

Fotoğraf: Cahit Sıtkı Tarancı'nın doğduğu evdeki heykeli.

Cahit Sıtkı Tarancı'nın bestelenen / şarkı yapılan şiirleri


Şiirlerinden bazıları ölümünden sonra, aralarında Münir Nurettin Selçuk, Âmir Ateş ve Alâeddin Yavaşca gibi bestekarların bulunduğu bestekarlar tarafından sanat müziği şarkı formunda bestelenmiştir.

Bu besteler arasında "Bilmem ki Hatıralar Ne İstersiniz Benden", "Bir Güzel Bilirim Bir Daha Bilmem", "Gitti Gelmez Bahar Yeli", "Yaş Otuz Beş Yolun Yarısı Eder", "Gün Eksilmesin Penceremden", "Bahar Geliyor", "Anacığım", "Mademki Vakit Akşam" gibi şiirleri yer alır.

Cahit Sıtkı Tarancı'nın Eserleri

Şiir

Ömrümde Sükût (1933)
Otuz Beş Yaş (1946)
Düşten Güzel (1952)
Sonrası (1957)
Bütün Şiirleri (1983)

Mektup
Ziya'ya Mektuplar (1957)
Evime ve Nihal'e Mektuplar (1989)

Hikâye
Gün Eksilmesin Penceremden (2006)

Biyografi
Peyami Safa: Hayatı ve Eserleri (1940)


ok-isareti4-300.png Cahit Sıtkı Tarancı'nın En Sevilen Şiirleri de ilginizi çekebilir
      Göz atmak için tıklayın


ok-isareti4-300.png Cahit Sıtkı Tarancı: Hayatı ve Eserleri de ilginizi çekebilir
      Okumak için tıklayın


ok-isareti4-300.png Cahit Sıtkı Tarancı Memleket İsterim şiiri de ilginizi çekebilir
      Okumak için tıklayın


Bu sayfayı beğendiyseniz, lütfen yorum yapmayı ve bu sayfayı çevrenizle paylaşmayı unutmayın.


Etiket: Catih Sıtkı Tarancı hayatı şiirleri, Memleket İsterim şiiri, Otuz Beş Yaş şiiri, En Sevilen şiirleri, oku, dinle.


ok-isareti4-300.png Okuryazar'ı keşfedin!

Okuryazar'a üye olup, daha fazla özellikten tamamen ücretsiz olarak yararlanabilirsiniz. Dilerseniz, kendinize köşe açabilir, anlık ileti paylaşabilir, yazılar kısmında ilgilendiğiniz konularda içerikler yazabilirsiniz.

 

Beğen ve Yorum Yap
Sosyal Mecralarda da paylaşmayı sakın unutma :)

Bu Yazının Yorumları

Şu yazılar da ilginizi çekebilir

Son Yorumlar

Mustafa Atagün- 1 hafta önce

İmzalayanların uymadığı bir beyanname!İnsan Hakları Evrensel Beyannam...

Emre Bağce- 1 ay önce

Çok güzel ezgilerimiz var, toplum olarak gençlerimi...Tükenmek Bilmiyor Kara Günlerim...

Hasan Aybars Arslan- 2 ay önce

Mimarinin dehası demek Bruna Taut için daha doğru b...İnsanî mimarinin İstanbullu ust...
Daha Fazlasını Gör