Bu kitap Okuryazar’a 3 yıl önce eklendi ve şu anda 0 yorum bulunmaktadır.
Beylerbeyi Sarayı
Beylerbeyi ve çevresinin yerleşim alanı olarak kullanılması tarihte oldukça gerilere, Bizans Dönemi'ne kadar gider. Farklı tarihsel dönemlerde inşa edilen yapıların ardından Sultan II. Mahmud (1808–1839) Dönemi'nde inşa edilen ahşap sarayın yanmasıyla Sultan Abdülaziz, 1863- 1865 yılları arasında sarayı ve ek binaları yaptırır. Bugünkü saray kompleksi içinde mabeyn ve harem bölümlerinden oluşan ana saray binası, Deniz Köşkleri, Tünel ile üst set bahçelerde büyük havuzun etrafındaki Sarı Köşk, Mermer Köşk ve saltanat atlarını barındırmak amacıyla inşa edilmiş Ahır Köşk yer alır.
Beylerbeyi Sarayı yazlık bir saraydır. Özellikle yabancı devlet misafirlerinin ağırlanmasında kullanılmıştır. Avusturya-Macaristan İmparatoru Franz Joseph (1869), Fransız İmparatoriçesi Eugénie (1869), Karadağ Prensi Nikola (1874) ve Alman İmparatoru II. Wilhelm gibi çok sayıda konuklar burada ağırlanmışlardır. Sultan II. Abdülhamid de tahttan indirildikten sonra hayatının son altı yılını burada geçirmiş ve 1918'de bu sarayda vefat etmiştir.
Çeşitli Batı üsluplarının Doğu üsluplarıyla kaynaştırıldığı sarayın iç mimarisi, kullanım özellikleri bakımından Türk evi planına benzerlikler gösterir. Bodrumla birlikte üç katlı olarak yapılmış olan sarayda 24 oda, 6 salon yer alır. Taban döşemeleri orijinalleri Mısır'dan getirtilen hasırlarla kaplıdır. Türk-Hereke yapımı halılar; Fransız Baccarat kristalinden avizeler; İngiliz, Fransız ve İstanbul-Haliç Tersanesi'nde yapılmış saatler ile Çin, Japon, Fransız, Alman ve Türk-Yıldız porseleni vazolar sarayın oda ve salonlarının dekorasyonunu tamamlar.
Beylerbeyi Sarayı'na Bağlı Ek Yapılar ve Bahçeler
Mermer Köşk: 1829-1831 yılları arasında Sultan II. Mahmud tarafından av köşkü olarak yaptırılan, içinde havuz ve sebili de bulunan Mermer Köşk, ismini dış duvarlarının mermerden yapılmış olmasından alır.
Sarı Köşk: Mermer Köşk'ün yakınında yer alan Sarı Köşk bir cephesiyle ormanlık alanın içerisinde yer alırken diğer cephesiyle dışarı doğru açılır. Bodrum üzerine iki kat olarak tasarlanan köşk gerek tavan süslemeleri gerekse iç dekorasyonu ile birlikte döneminin özgün örneklerinden biridir.
Saray Bahçeleri: 19. yüzyıl prestij yapılarından biri olan Beylerbeyi Sarayı'nın yukarıya doğru uzanan birbirine merdiven ve rampalarla bağlanmış olan bahçelerin günümüze kalan toplam alanı 70 dönüm civarındadır. Has bahçedeki manolya ve kestane ağaçları ile Harem bahçesindeki ıhlamur ve setlerdeki Boğaziçi'nin simgesi erguvanların, Sultan II. Abdülhamid Dönemi'nde dikildiği anlaşılır.
Tünel: Sultan II. Mahmud tarafından 1829–1832 yılları arasında yaptırılmış, 1973'e kadar Üsküdar'ı, Beylerbeyi semtine bağlayan bir karayolu olarak kullanılmıştır. Günümüzde tarihi işlevinin yanı sıra çeşitli kültürel ve sanatsal etkinlikler için de kullanılır.
Üst Set Bahçe ve Sarı Köşk
Sarı Köşk
Mermer Köşk
Tünel
Dinleyen Geyik
Beylerbeyi Sarayı Fransız İmparatoriçesi'nin Mavi Salon'da Karşılanması, 13 Kasım 1869, (L'IIustration Journal Universal) Deniz Köşkü, Beylerbeyi Sarayı
Havuzlu Salon'dan üst kata çıkış 25 numaralı Hünkâr Dinlenme Odası
7 Numaralı Havuzlu Salon 22 numaralı Mavi Salon
Zemin Kat
Birinci Kat
Beylerbeyi Sarayı
TBMM Milli Saraylar
Ziyaret Gün ve Saatleri
Pazartesi ve Perşembe hariç her gün ziyarete açıktır.
09:00 - 16:30 (Kasım - Mart) / 09:00 - 17:00 (Nisan - Ekim)
Kapalı mekânlarda fotoğraf makinesi, kamera veya cep telefonu ile çekim yapılamaz.
Gezi rehber eşliğindedir, gezi sırasında lütfen halı üzerinde kalınız ve objelere el sürmeyiniz.
Rezervasyonlu gruplar önceliklidir.
Öğrenci grupları rezervasyona tabidir.
Beylerbeyi, Üsküdar - İstanbul Tel: 0216 321 93 20 pbx
Dolmabahçe Sarayı, Beşiktaş - İstanbul Tel: 0212 236 90 00 pbx
www.millisaraylar.gov.tr twitter.com/MilliSaraylar facebook.com/TBMM.MilliSaraylar
Baskı: TBMM Basımevi - Ankara
(Broşür)
Okuryazar yeni nesil kullanıcıların katkıları ile büyüyen bir sosyal mecradır. Bu mecra üzerindeki bazı özelliklere erişebilmek için ücretsiz kullanıcı kaydı ya da kullanıcı girişi yapmalısınız.