Okuryazar / Sanatçı / Safiye Ayla isimli sanatçıyı görüntülemektesiniz.

Safiye Ayla

  • Müzik Türü: Sanat Müziği
  • Albüm Sayısı: 32
  • Gösterim: 1950
  • Sanatçı, Okuryazar’a eklendi ve şu anda 0 yorumu bulunmaktadır.
3 kişi bu sanatçıyı beğendi
Safiye Ayla kimdir? Hayatı, Albümleri, Şarkıları


Safiye Ayla Targan 14 Temmuz 1907 tarihinde İstanbul'da doğdu.

Babası, Hicazîzade Hafız Abdullah Bey, annesi Seyyide Hanım'dır. Safiye Babasını ve annesini çok küçük yaşta kaybeden Safiye Ayla, üç yaşında Çağlayan Darüleytamı'na bırakıldı. İlkokulu bu kurumda bitirdi. I. dönem Bursa milletvekilliği yapan Şeyh Servet Efendi tarafından evlat edinildi ve Bursa Muallim Mektebi'ne kaydoldu. Okul yaşamı Bursa, Konya ve Adana'da çeşitli okullarda devam etti. Müziğe küçük yaşta piyano çalarak başladı. Geçirdiği hastalıklar sonucu Muallim Mektebi'nden diploma alamadan ayrıldı ve Eyüp'te bir ilkokula öğretmen yardımcısı olarak atandı. Bu dönemde Eyyubi Mustafa Efendi ile tanıştı; ondan usul ve makam öğrendi. Ardından Yesari Asım Bey'den müzik dersleri aldı.

İlk plağını 1930'da Columbia Plak Şirketi adına doldurdu. Yesari Asım Bey'in “Sevda Yaratan Gözlerin” ve “Bekledim de Gelmedin” şarkılarını seslendirdi. Darüttalim Musiki Heyeti'nin bir konserinde sahne aldıktan sonra öğretmenlikten ayrıldı. Gazinolarda sahne aldı. Hafız Ahmet Irsoy, Selahattin Pınar, Saadettin Kaynak ve Udi Nevres Bey'in müzik bilgilerinden yararlandı.

1932 yılında İstanbul Vali Yardımcısı Nuri Bey'in evinde verilen bir davette, Atatürk'ün huzurunda, Sadettin Kaynak'ın Kurtuluş Savaşı'nı konu alan "Yanık Ömer" adlı bestesini seslendirdi.

Safiye Ayla, sanat yaşamı boyunca başta İstanbul Radyosu olmak üzere Türkiye radyolarında sayısız konser verdi, beş yüzden fazla plak doldurdu. Hüseyin Sadeddin Arel'in başkanlığı sırasında İstanbul Belediye Konservatuarı İcra Heyeti'nde görev aldı. Bu sırada tanıştığı besteci Şerif Muhittin Targan ile 1950 yılında evlendi. 1951 yılında başladığı Saray Sineması konserlerini 1974 yılına kadar sürdürdü. En son sahne konserini Atatürk'ün anısına Türk Kültürüne Hizmet Vakfı yararına 1987 yılında İstanbul AKM'de verdi.

"Seninle doğan güldür bu gönül" ve "Aşk yaprağına konarak koza öresim gelir" adlı iki bestesi bulunan Safiye Ayla 14 Ocak 1998 tarihinde İstanbul'da yaşamını yitirdi. Mezarı Zincirlikuyu Mezarlığı'ndadır.

1968 yılında hazırladığı vasiyetnameye göre mal varlığının tümü Türk Eğitim Vakfı'na bağışlanmıştır.


Konu: Safiye Ayla kimdir? Hayatı, Albümleri, Şarkıları, müzik dinle

Safiye Ayla Albümleri

Safiye Ayla isimli sanatçının sitede kayıtlı 32 albümü bulunmaktadır. Aşağıda yer alan sekmelere tıklayarak albümler arasında gezinebilirsiniz. Favori şarkılarınızı müzik listenize eklemeyi unutmayın.

Şu an çalan şarkı:

Yorumlar