Okuryazar / Sanatçı / Taner Öngür isimli sanatçıyı görüntülemektesiniz.

Taner Öngür

  • Müzik Türü: Rock Müzik
  • Albüm Sayısı: 1
  • Gösterim: 270
  • Sanatçı, Okuryazar’a eklendi ve şu anda 0 yorumu bulunmaktadır.
0 kişi bu sanatçıyı beğendi
Taner Öngür kimdir? Hayatı, Albümleri, Şarkıları


Taner Öngür 1949 yılında İstanbul Fatih ilçesinde dünyaya geldi. Hayatı müzikle ve müzik gruplarıyla geçti. Müziğe ilgisi The Beatles grubunun dünya çapındaki ünüyle başladı. Siyah bir akustik gitar alarak müzik yapmaya başladı.


Taner Öngür’ün ilk müzik grupları

1964 yılında Vefa Lisesinde okurken Volkanlar isimli bir grup kurdu ve sinemalarda çalmaya başladı. Çalıştığı sinemada birçok grupla tanıştı. Burada Meteorlar grubundan Aziz Azmet ve Murat Ses ile tanıştı. 1965 yılında Volkanlar dağılınca, Taner Öngür, Azmet ve Ses ile üçlü olarak Meteorlar'da çaldı. 1967 yılında Okan Dinçer Kontrastları grubuna basgitarist olarak katıldı. Gitarist Zafer Dilek ile çaldığı bu grupla Ertem Eğilmez filmi Ömre Bedel Kız'ın müziklerini yaptı, filmde de küçük bir rolde gözüktü.

Kontrastlar'la bir süre çalıştıktan sonra, Taner Öngür 1968 yılında Erkin Koray Dörtlüsü'ne girdi. Erkin Koray ile bir 45'lik kaydetti. Hayalindeki şehir Londra'ya gitmek için dörtlüden ayrıldı. Müzik hayatına orada devam etme planları kurarken, Türk rock müziğinin gittikçe gelişmekte olduğunu görünce Türkiye'ye döndü.


Taner Öngür’ün Moğollar dönemi

1970 yılında Hasan Sel'in gruptan ayrılması ile Moğollar'da çalan eski grup arkadaşları Azmet ve Ses, Öngür'ü gruba davet ettiler. Öngür'lü kadro ile grup "Dağ ve Çocuk", "Garip Çoban" gibi Anadolu rock adı verilen türün ilk örneklerini kaydettiler. Taner Öngür 1974 yılına kadar Moğollar'da aralıksız çaldı. Grupla beraber Türk rock'ının önemli vokalistleri Barış Manço, Cem Karaca, Ersen Dinleten ve Selda Bağcan'ın arkasında çaldı. Grup, zaman zaman Paris'e giderek yurt dışında da başarı arıyordu. 1971 yılında Paris'te kaydettikleri "Danses et Rythmes de la Turquie" ile "Academie Charles Cros" büyük plak ödülünü kazandılar.

Grubun yanında, Ersen Dinleten'in ilk 1 numara 45'liğinde "Kozan Dağı" şarkısında elektrogitar ve akustik gitar, "Kara Yazı" şarkısında ise basgitar çaldı. Plağın kapak tanıtım yazısını da yazdı. Sonraki plak "Sor Kendine / Garip Gönlüm"de de Moğollar ile çalan Öngür, Sor Kendine şarkısının müziğini de besteledi.


Taner Öngür’ün Moğollar Grubundan ayrılışı ve Tank Grubu

Moğollar'ın Cem Karaca ile çalıştığı dönemde gruba kısa süre katılan Orhan Atasoy'un da etkisi ile uyuşturucu ve LSD dönemi başladı. Grup üyelerine göre hayat tarzı değişen Öngür, müzik olarak da Anadolu rock yerine progresif rock yapmaya karar verdi. 1974 yılında Aydın Çakus, Kılıç Danışman ve Nur Yenal ile Tank adlı bir grup kurdu. Grupla bir 45'lik kaydetseler de yapımcı firma plağı yayınlamayınca, Öngür kayıtları imha etti. 1975'in başında Moğollar'a kısa bir süre dönüp Ali Rıza Binboğa ile kaydedilen plakta çalsa da gruptan ayrıldı.


Taner Öngür Dadaşlar, Dervişan ve diğer gruplarla çaldığı dönem

Tank grubunun dağılmasından sonra 1974 yılında daha önce beraber çalıştığı Ersen Dinleten'in grubu Ersen ve Dadaşlar üyesi oldu. Bu grupta Öngür, Anadolu rock ile progresif rock'ı karıştırma olanağı buldu. Bu dönemde "Derman Bulunmaz" şarkısının bestesini yaptı. 1975 yılında Tank grubundan arkadaşı Kılıç Danışman ile beraber, Edip Akbayram ile beraber çalan Dostlar Orkestrası'na gitarist olarak girdi. Ancak hiçbir 45'likte yer almadan kısa süre sonra gruptan ayrıldı.

Öngür, 1975 yılında Cem Karaca'nın grubu Dervişan'a gitarist olarak katıldı. Grup, senenin başında çıkardığı "Tamirci Çırağı" plağıyla büyük bir ün kazanmıştı. Türkiye'de protest rock'ın en önemli grubu sayılan Dervişan ile "Mutlaka Yavrum / Kavga" 45'liğini doldurdu. Sonraki plaktaki "Niyazi" şarkısında gitar yanında mandolin de çaldı. 1976 yılında eski grup arkadaşı Murat Ses kısa bir süre gruba katıldı. Dervişan olarak "Murat Ses ve Ağrı Dağı Efsanesi" adıyla bir plak yaptılar. Öngür, bu çalışmada gitar çaldı. Cem Karaca ve Dervişan, "Parka", "İhtarname", "Bir Mirasyediye Ağıt" gibi politik şarkılar kaydetti. 1977 yılında grubun ilk uzunçaları Yoksulluk Kader Olamaz yayınlandı. Albümdeki "İşçi Marşı"nın bestesi Taner Öngür'e aitti. Öngür gruptan ayrıldıktan sonra çıkan 1 Mayıs 45'liğindeki şarkının bestecisi ise farklıdır.

Dönemin artan siyasi gerilim ortamı grubun konserlerini de etkiliyordu. Grubun Şanlıurfa konserinde çatışma çıktı ve konseri düzenleyen CHP gençlik kolları başkanı öldürüldü. Öngür, bu durumdan uzaklaşmak istedi ve Dervişan'dan ayrıldı. 1978 yılının başında kısa bir süre Moğollar'a katılsa da 1978 Mart'ında grup dağıldı. Öngür de yıllardır bekleyen askerliğini Diyarbakır'da "müzisyen jandarma" olarak geçirdi. 1978'de Yeşim'in albümünde çalan Dervişan, iki tane Taner Öngür bestesi kullandı. Bu şarkılar "Çok Naz Âşık Usandırır" ve "Varız Dostlar"dı.

1979 yılında askerlik sonrası Ersen ve Dadaşlar'a geri döndü. Grubun "Hatamızı Bilmeden Çekiyoruz" adlı albümünde yer aldı. Albümün en önemli özelliği, plağında kullanılan "Arabesk Rock" tabiridir.

Taner Öngür, 1980 darbesinden sonra Almanya'da yaşamaya başladı. Gitaristliğini yaptığı "Bahtiyar" adlı bir grup kurdu. Frankfurt'ta Türk düğünlerinde çalıp para kazanırken, punk ve hippiler ile zaman geçiriyordu. Bu dönemde Türk müzik piyasasındaki tek çalışması 1976 yılında kaydedilen ancak 1984 yılında yayınlanan MFÖ şarkısı "Bodrum Bodrum"da mandolin çalmak oldu.


Moğollar'ın birleşmesi

1991 yılında Öngür, Türkiye'ye döndü. Fuat Güner ve Turgut Berkes'in stüdyosu F.T.'de çalışmaya başladı. 1993 yılında Orhan Atasoy'un "Yanmışız" albümünün kayıtlarını yaptı. Aynı yıl ilk solo albümü olan "Alarm" piyasaya sürüldü.

Uzun süredir müzik yapmayan Moğollar, 1993 yılında müziğe geri döndü. 1994 yılında yayınlanan "Moğollar "94" ile birlikte, Taner Öngür bu grupta basgitar çalmaya devam etmektedir. 2003 yılında sponsorlu festivallere karşı rock müziğinin Türkiye'deki isyanı olan Barışarock'ın hayata geçirilmesinde bireysel anlamda büyük katkıları oldu.

Moğollar dışında, 1998 tarihli Kent Ozanları toplamasında "Tutukluyum Şehirde", 2002 tarihli Gitarın Asi Çocukları toplamasında "Uzaya Bak" şarkısıyla yer aldı. 2005 yılında son solo albümü "Evde Tek Başına" yayınlandı.

Kendi albümleri dışında gençlere de destek veren Öngür, 2004 yılında Hakan Tuna'nın plak formatında çıkan albümü "Karanlıkta Güneş"te basgitar çaldı. 2008'te Serap Yağız'ın albümü "Suların Uğultusu"nun yapımcılığını üstlendi, düzenlemeleri ve miksleri yaptı, gitar ve basgitarları çaldı.


Taner Öngür’ün solo albümleri:

Water Cycle (2020)

Asri Sada (2019)

Sayko Ana (2018)

Elektrik Gramofon (2017)

Alarm 16 (2016)

Sarı Kuru (2013)

Evde Tek Başına (2005)

Alarm (1993)


Taner Öngür’ün Moğollar Grubunda Yer Aldığı Albümler:

Umut Yolunu Bulur (2009)

Yürüdük Durmadan (2004)

1968-2000 (2000)

30. Yıl (1998)

Dört Renk (1996)

Moğollar '94 (1994)

Alageyik Destanı / Moğol Halayı (1972)

Çığrık / Sıla (1972)

Behind The Dark / Madımak / Lorke (1971)

Hitchin / Hamsi (1971)

Danses et Rythmes de la Turquie (1971)

Dağ Ve Çocuk / İmece (1970)

Ağlama / Yalnızlığın Acıklı Güldürüsü (1970)

Garip Çoban / Berkay Oyun Havası (1970)

Hitchin / Behind The Dark (1970)


Taner Öngür’ün Ersen Grubunda Yer Aldığı Albümler:

Kozan Dağı / Kara Yazı (1972)


Taner Öngür’ün Ersen & Moğollar Grubunda Yer Aldığı Albümler:

Sor Kendine / Garip Gönlüm (1972)

Ternek / Haliç'te Güneşin Batışı (1970)


Taner Öngür’ün Ersen & Dadaşlar Grubunda Yer Aldığı Albümler:

Hatamızı Bilmeden Çekiyoruz (1979)

Dostlar Beni Hatırlasın / Üç Kız Bir Ana (1975)

Bir Ayrılık, Bir Yoksulluk, Bir Ölüm / Yedin Beni (1974)

Döne Sevdiğim / Derman Bulunmaz (1974)


Taner Öngür’ün Barış Manço & Moğollar Grubunda Yer Aldığı Albümler:

İşte Hendek İşte Deve/Katip Arzuhalim Yaz Yare Böyle (1971)

Binboğanın Kızı / Ay Osman (Sadece ilk şarkı) (1971)


Taner Öngür’ün Selda & Moğollar Grubunda Yer Aldığı Albümler:

Yalan Dünya / Kalenin Dibinde (1972)


Taner Öngür’ün Cem Karaca & Moğollar Grubunda Yer Aldığı Albümler:

Obur Dünya / El Çek Tabib (1973)

Gel Gel / Üzüm Kaldı (1973)

Cem Karaca'nın Apaşlar, Kardaşlar, Moğollar ve Ferdy Klein'a Teşekkürleriyle (Edalı Gelin, El Çek Tabib, İhtiyar Oldum, Obur Dünya, Deniz Üstü Köpürür, Gel Gel şarkıları) (1974)


Taner Öngür’ün Cem Karaca & Dervişan Grubunda Yer Aldığı Albümler:

Mor Perşembe / Bir Mirasyediye Ağıt (1977)

Yoksulluk Kader Olamaz (1977)

Parka / İhtarname (Sadece İlk Şarkı) (1976)

Mutlaka Yavrum / Kavga (1975)

Beni Siz Delirttiniz / Niyazi (1975)


Taner Öngür’ün Ali Rıza Binboğa & Moğollar Grubunda Yer Aldığı Albümler:

Birlik için Elele / Sevgimin Derdi Albümler (1975)


Taner Öngür’ün Erkut Taçkın & Okan Dinçer Kontrastları Grubunda Yer Aldığı Albümler:

Mühür Gözlüm / Özlem (1968)


Taner Öngür’ün Erkin Koray Dörtlüsü Grubunda Yer Aldığı Albümler:

Hop Hop Gelsin / Çiçek Dağı (1968)


Taner Öngür’ün Yer Aldığı Diğer Albümler:

Hakan Tuna - Zaman Çemberi (Gitar ve vokal, ayrıca beste) (2013)

Serap Yağız - Tiyatro Şarkıları (2011)

Serap Yağız - Güneş Şarkıları (2009)

Serap Yağız - Suların Uğultusu (2008)

Hakan Tuna - Karanlıkta Güneş (Mistri Jah'da basgitar) (2004)

Çeşitli Sanatçılar - Gitarın Asi Çocukları (Uzaya Bak) (2002)

Çeşitli Sanatçılar - Kent Ozanları (Tutukluyum Şehirde) (1998)

MFÖ - Ele Güne Karşı Yapayalnız (Bodrum Bodrum'da mandolin) (1984)


Konu: Taner Öngür kimdir? Hayatı, Albümleri, Şarkıları, müzik dinle, Rock Müzik türü müzikler

Taner Öngür Albümleri

Taner Öngür isimli sanatçının sitede kayıtlı 1 albümü bulunmaktadır. Aşağıda yer alan sekmelere tıklayarak albümler arasında gezinebilirsiniz. Favori şarkılarınızı müzik listenize eklemeyi unutmayın.

Şu an çalan şarkı:

Yorumlar