Ahmet Refik Altınay
Ahmet Refik Altınay kimdir? Hayatı ve kitapları hakkında bilgi
Ahmet Refik Altınay, 1881 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Vişnezade Sıbyan Mektebi'nden sonra Beşiktaş Askeri Rüştiyesi ve Kuleli Askeri İdadisi'nde okudu. 1898 yılında Harp Okulu'ndan mezun oldu. Toptaşı ve Soğukçeşme Askeri Ortaokullarında Coğrafya, Harp Okulu'nda Fransızca ve Tarih öğretmenliği yaptı.
1909 yılında Erkan-ı Harp Yayın Şubesinde görev aldı, Askeri Mecmua'yı yönetti. Aynı yıl, bir heyetle tarihi araştırmalar yapmak üzere Fransa'ya gitti. Bu gezide Fransız askeri belgelerini inceledi, Fransız tarihçilerle tanıştı. Bu bilgisini Osmanlı arşiv kaynaklarını topluma aktarmakta kullandı.
Balkan Savaşı'nda Askeri Müfettiş oldu. 1913 yılında göz sorunları nedeniyle emekliye ayrıldı.
Birinci Dünya Savaşı'nda orduya yeniden çağrılana dek öğretmenlik ve gazetecilik yaptı. Savaş sonrası Fuad Kprülü, Ziya Gökalp ve Necmeddin Sadak ile Yeni Mecmua'da çalıştı. 1918 itibariyle Darülfünun'da Osmanlı Tarihi ve Türkiye Tarihi öğretmenliği yaptı. Osmanlı Hazine-i Evrak'ndaki çalışmalarını sürdürdü.
Altınay, 1925 yılında Türk Tarih Encümeni'nde Abdurrahman Şeref Bey’in ölümü üzerine başkanlık görevini üstlendi, aynı yıl görevi Fuat Köprülü’ye devretti. 1932 yılında I. Tarih Kongresi'nde "Türk Tarihinin Anahatları” çalışmasının yazı kurulunda yer aldı. 1933 üniversite reformuyla kadro dışı bırakıldı. Daha sonra resmi bir görev almadı.
Altınay'ın İrtika, Malumat, Hazine-i Fünun, Mecmua-i Ebuzziya dergileri ile İkdam, Peyam, Millet gazetelerinde yazıları yayımlandı. Tercüman-ı Hakikat ve Millet gazetelerinde başyazarlık yaptı. Yazı ve eserlerinde tarihi geniş kitlelere sevdirmek üzere olayları edebi bir tarzda işledi. Dünya ve Türk tarihinden çocuk kitaplarına kadar geniş bir sahada yüzlerce eser kaleme aldı.
Ahmet Refik Altınay 10 Ekim 1937 tarihinde İstanbul'da Haydarpaşa Numune Hastanesi’nde 56 yaşında vefat etti. Mezarı Büyükada'da Tepeköy Mezarlığı'ndadır.
Ahmet Refik Altınay'ın Bazı Kitapları
Âlimler ve Sanatkârlar, Bizans İmparatoriçeleri, Bizans Karşısında Türkler, Cem Sultan, Eski İstanbul, Felaket Seneleri, Gazevat-ı Celile-i Peygamberi, Gönül, İki Komite İki Kıtal, Kadınlar Saltanatı, Kafkas Yollarında, Kanije Gazileri, Küçüklere Tarih Dersi, Lale Devri, Mimar Sinan, Osmanlı Devrinde Türk Madenleri, Sokollu, Tarihte Osmanlı Neferi, Türkler ve Kraliçe Elizabet, Viyana Önünde Türkler
Konu başlığı: Ahmet Refik Altınay kimdir, hayatı hakkında bilgi, kitapları, Tarih, e kitap oku, pdf kitap indir, Tarih Kitapları, Osmanlı Tarihi Kitapları, Savaş Kitapları, Edebiyat Kitapları, Osmanlı Siyasi ve Toplumsal Hayatı Tarihi
Ahmet Refik Altınay'un Tüm Kitapları
Ahmet Refik Altınay'un Okuryazar'a eklenmiş olan tüm kitaplarını aşağıda görebilirsiniz.