- Yazar: Recep A(r)slanbaş
- Kategori: Sinema, Yaşam
- Bu yazı Okuryazar’a 11 ay önce eklendi ve şu anda 0 Yorum bulunmaktadır.
- Gösterim: 254
Atatürk 2
Film Eleştirisi:
1-Atatürk 2:
Filmin ikinci yarısında, kazım karabekirin adı var kendi yok. Yine, İsmet paşa Atatürk'ün yerine sonlarda devreye giriyor. 3. Filmde daha çok göreceğiz albayı. Enver Paşa'nın, daha itici gösterildiği sahnelerde; hilal vurgusu var. Emparyalist politikalara rağmen, cumhuriyetçi rejim kazanıyor. Bunda, Ekim devriminin önemi az vurgulanmış. Askeri stratejide ise, alman ve İngiliz ırkı ile Araplar taraf edilmiş. Fransızlar keza. Ruslarla olan savaş. Vahdettin ön plana çıkarılmış. Atatürk'ün damat olma meselesi de genişçe işlenmiş. Tez, anti tez oluşmuş. Savaş sahnelerinde ve Aras bulut iynemli sahnelerinde abartı yok değil. Fakat testereden daha soft olduğu da bir gerçek. Yine bir çok psikoloji ve gerilim türü ile savaş ve tarih sahnelerinde gösterilen dominantlardan olduğu bir gerçek. Madam yani Atatürk'ün Napolyon lastiği sahneler daha iyi. Fakat son akşam yemeği veya Atatürk birdeki eğlence balo türü hadiseler daha az. Ailesi ile olan ilişkileri ve yetimlerin/öksüzlerin sahiplenilmesi kefaret edilmiş. Vahdettin yanlısı gösterilen son sahnelerde, Vahdettin Osmanoğlu fikriyatı ile Atatürk'e damat statüsünde ve Envervari bir gorevde nazırla eş yetki almaya çalışıyor. Padişahın enverin ve meclisin politikalarından kurtularak, Atatürk ve arkadaşlarına paye edilen görevlerle başarıya ulaşma destanları anlatılıyor. Suriye ve Filistin cephesi ile Bitlis 7. Ordu komutanlığı ve samsuna çıkış hususlari var. Atatürk'ün Mirliva rütbesine çıkarken enverin Atatürk'ü bilmiyor musunuz padişah olsa haşa yine daha yüksek bir rütbe, vazife ister tarzı söylemleri var. Son denizalti ile kacisinda eşine layık olamadığını ve yaverlerinin üzülme geri döneriz dediği bir kıyı sahnesi var. Vahdettin ve Atatürk arasında sigara sahnelerinde türk bayrağı gosterilmis. Yabancı filmlerdeki uyuşturucu veya sömürge güçler gibi çeteler örgütlerde gösterilen ay yıldızdan sa buradaki askeri strateji ve sigara üzerinde gösterilen hilal ve yıldız daha nitelikli. Alman maraşelle birinci filmden olan diyologlari hayranlık oluşturucu yine Fransız maraselde. Bu sahnelerde Enver yine sunum ve karşı güç olarak gösterilerek, bastiriliyor. Hele gazete basma sahneleri
Gazete basan enver yanlıları ataturkun değil birlikteligin öne çıkarılmasini istiyor fakat Atatürk ve fikriyatı daha hayranlık oluşturuyor hem yabancı ititfak güçleri hemde enverin yönetimince hatta sarayca. Enverden bir şikayet olsada Atatürk hep enverin ve padişahin yanında oluyor ve zafere ulaşıyor. Burada, Enver ve Vahdettin her ne kadar kaybeden görünse de bir sefalet yada saygısızlık yok. Fakat her ne kadar harem cafcaflı gösterilse de tabi bu muhteşem yüzyıl tarzı değil. Hatta filmde tek bir öpücük sahnesi var. Alkol sahnesi de az. Sigara ve sıtma sahneleri daha çok. Atatürk'ün yanında Nuri ile stratejik ayrılık var. Yine görev icabı İnönü ile. Karabekir ve cebesoyla. Biri mahpusta diğeri gitmediği gorevinde bir gülümseme ile İzmir'in işgaline karşı bir vatan kurtaracağız diyor. Yine Antakya da kalarak, savaşta geri çekilmesini bilmek gerekiyor diyor. Atatürk ve enverin bu sahnede sen maresalsin savaş kaybetmesin yaklasimi ile Atatürk sicil lekesi dediği savaş kaybetme vurgusu var. Padişah İnönü değil sen git diyor samsun görevinde, daha güvenilir biri olsun diyor sorunun çözümü için. Atatürk bu görevi sabırla bekleyerek, kazım karabekirlesiyor. Karabekirin uzun süredir görev almadığı ve birinci sahnedeki esgale uymadığı açık. İnönü daha genç gösterilmiş. Atatürk'ün emrinde on plana çıkıyor. Atatürk'ün emrinde bunca askere rağmen rutbede hem geç yükselmesi enverle olan rekabeti olarak gösterilmiş. Piyade vurgusu var. Gemilerin gösterildiği ve gemilere rağmen kazalilan conk bayırı yada bayirlik taarruzlarinda İngilizler alt sınıftan asker olmayanlari ölüme gönderiyor. Almanların peygamber stratejisi dediği beklenmeyen hamle Atatürk'ün size ölmeyi emrediyorum dediği sahne. 15 liler ve aslan yarim sarkilari ile bir etkileşim yaratilmis. Atatürk şarapnel parçasından kurtulduğu çakı saatini alan alman mareşal gümüş ile altını değişiyor ve ganimeti kapıyor madamin yarayı gördüğü sahnede. Bir devrecilik var Atatürk ve arkadaşları ile Enver ve arkadaşları arasında. Atatürk'ün isyanı buna. Fakat Enver paşada her ne kadar
Atatürk'ün çavuşun kızının doğduğu gece şehid olduğunu söylediği ve maaşı reddettiği hususu ile ahirette buluşma hakkı isteği ile Atatürk'ün ahiret yoksa bile tanrı bu kadın için yaratır dediği söz, madamı eski kocasının madalyalarının olduğu şehid odasina kapatıyor ve göz yaşı döktürüyor. Kemalle annesinin istememesine rağmen birarada olduğu gorustugu saray ahalisinin isteğiyle annesinin soylemu üzerine madamı görevinin salahiyeti için Sultan'ın istegiyle annesi aracılığı ile emir Mustafa ile ülke dışına gönderiyor.
her ne kadar karşı ciksada yaverlerine rağmen Vahdettin in Atatürkçü fakat farklı görüşçü olduğu dönemde bile enverle damada karşı damat bir paşa ile fikriyatini koruduğu sahneler var.
İki yetimi bitliste sahiplendiği sahne ile annesinin gocte sahiplendiği çocuklara kefaret ve askerlere arapça öğrettiği sahneler var.
Devreleri arasında sürekli harbiyede olan Atatürk sürekli kazanarak boyundna büyük işler başarıyor. Enver bunu padişah olsa haşa başka birşey olur diye açıklıyor ve kontrol altında tutup, görevlere koşturuyor. Atatürk bu durumu saray harbinin, meydan harbinden daha zor oldugunu söylediği sahneler var.
Atatürk'ün hemşire sahnelerinde birinde madam diğerinde kendi komutansinda bir hemşire var. Diğer askeri personeller ise hem erkek. Aşçı ve diğerleri. Atatürk hatta bayanlara hürriyet fikri verip askerlik, idarecilik ve sair işlere katılmalarını düşünüyor ve paylaşıyor. İsterlerse yine ev gezmeleri yapsinlar diyor. Sen yinede hürriyeti ver diyor. Aile vurgusu var. Her ne kadar karşı dursada karşılıklı bir anlayış var. Özellikle saray damadı olmasi hususu ile kız kardeşinin evliliğinde torpil istenmesinde.
Gördüğü karabasinin kendisi olduğunu görüyor ve görüntüde Zülfikar ile babasının katilini öldürüyor.
Ankara'da konuşan Harb-İş Genel Başkanı Alaattin Soydan, “Kamu işçisi çok zor durumdadır, dayanacak gücü kalmamıştır” dedi.
Devam ediyor
2- Atatürk 1
Beğen, Paylaş ve Yorum Yap
Diğer sosyal mecralarda da paylaşmayı sakın unutma :)
...
Recep A(r)slanbaş imzasında diyor ki;
net.tekdurak.com.tr/ org.tekdurak.com.tr/ tekdurak.com.tr: Yaratıcı Endüstri Tesisleri, Yazılımları ve Dijital İçerikleri; Yaratıcı Ar-Ge, Reklamcılık ve Mimarlık ile Tıpkı Baskıları: Yatırım İşletme Merkezi.
Recep A(r)slanbaş'ın Profili Recep A(r)slanbaş'ın Tüm YazılarıBu Yazının Yorumları
Son Eklenenler