- Yazar: Emre Bağce
- Kategori: Sağlık, Toplum
- Bu yazı Okuryazar’a 2 yıl önce eklendi ve şu anda 5 Yorum bulunmaktadır.
- Gösterim: 2800
Ateşli Kara Siyaset Hastalığı
Başlığı okuyanların “Ateşli Kara Siyaset Hastalığı da nedir?” diye sorduğunu duyar gibiyim. Hemen söyleyeyim: Bulaşıcı, salgın bir hastalık. Bu hastalığı nasıl tanır, yakalanıp yakalanmadığımızı nasıl anlarız? İşte bu yazıda başta bu sorular olmak üzere, birçok sorunun cevabını bulacaksınız.
Gelin, hemen bir test yapalım. Dikkat edin;
1) Tanımadığınız, hayatınızda bir kez bile karşılaşmadığınız kişilere karşı kin ve öfke ile doluyorsanız; onları kimliklerinden dolayı damgalıyor veya itham ediyorsanız,
2) Eşiniz dostunuz dâhil tanıdığınız kimselere kişisel olmayan sebeplerle, örneğin oy verdiği siyasi parti veya dünya görüşü gibi sebeplerle diş biliyor, ötekileştiriyorsanız,
Muhtemelen "Ateşli Kara Siyaset Salgını"na yakalanmış olabilirsiniz.
Ateşli Kara Siyaset Hastalığı;
- Ölümcül olabilir;
- Yeterince bilim, kültür, ahlak üretmeyen toplumlarda sık görülür.
- Hastalık kendi menfaati için değerleri istismar eden, toplumu kışkırtan siyasetçilerin zayıf karakterli bireylerin zihnine girmesiyle başlar.
Ateşli Kara Siyaset Hastalığının Tarihi
Bu hastalığın tarihi, insanlık tarihi ile denktir diyebiliriz. Her devirde kendi şahsi emelleri için siyaseti kullanan, insanları birbirine karşı kışkırtan, düşmanlaştıran kişiler çıkmıştır.
Tarihin ilk devirlerinden bu yana sık görülen bir hastalıktır. Demagoji, popülizm, hamaset, ajitasyon, fırsatçılık (oportünizm) veya konformizm (eyyamcılık) bu hastalıkla doğrudan veya dolaylı pek çok yönden bağlantılıdır.
Yeryüzünün farklı yerlerinde ve tarihin pek çok döneminde bu tür yollarla güç devşiren ve gücü elinde tutmak isteyen kimseler olagelmiştir. Fakat bu kimseler, hiçbir zaman yaptıklarını kendi menfaatleri için yaptıklarını söylememişlerdir. Tam aksine, kendilerini milletle özdeşleştirerek, vatan, millet, Sakarya gibi sık başvurulan hamasi söylemlerle kalabalıkların duygularını köpürtmek yoluna gitmişler ve bu yolla esas amaçlarını gizlemişlerdir.
Ateşli Kara Siyaset Hastalığı sinsi bir hastalıktır. Bu hastalığa yol açan virüs uzunca bir kuluçka dönemi geçirebilir; yeterince güçlendiğinde, hızla yayılmaya başlar. Hastalık toplumdaki ayrılık noktalarını karşıtlığa evirerek yayılır. Toplumda veya bireylerde mevcut olan sosyal, siyasal, kültürel hassasiyetleri veya zayıf noktaları kendi avantajı için kullanır. Sağlıklı ortamda zenginlik olarak görülebilecek toplumsal çeşitlilik ve farklılıklar bu hastalıkta karşıtlığa, düşmanlığa, çatışmaya dönüşür.
Dini veya milli değerlerin –duruma göre tek tek veya bir arada– istismarı bu hastalığın en sık görülen semptomları arasındadır. Birçok durumda, gerçek veya sahte farklı kimliklere sahip toplum kesimlerinin sevgi, saygı ve anlayıştan uzaklaşmasıyla kendine uygun, sınırsız gelişebileceği ortamı oluşturur. Kutuplaşma, çatışma, huzursuzluk, güvensizlik… Bu unsurlar, hastalıkla birlikte artar ve hastalığın bünyede daha fazla yayılmasına yol açar. Toplumun farklı kesimleri arasında biz ve onlar ayrımına dayalı bir zihniyetin yerleşmesi ortak noktaları yok ederek kutuplaşmayı artırır. Bu süreçlerde kavga edilecek hayali kimliklerin veya kampların icadına sık rastlanır. Çoğu durumda, yoksa bile düşman üretilir, bir nevi savaş alanı gibi siperler hazırlanır ve yenilmesi gereken düşmanlar da kendi siperlerine konumlandırılır.
Hastalığın başlıca aktörlerini demagoji veya popülizm yoluyla bir tarafta kahramanlaştırılan, diğer tarafta şeytanlaştırılan taraflar oluşturur. Toplum kesimleri arasında gerilim ve çatışmanın sürebilmesi için, toplum ikili karşıtlık (dikotomi) içine hapsedilir. Daha sonra, iki karşıt uca doğru ayrıştırılmaya başlar. Toplumun merkezinde veya farklı yönlerinde neredeyse kimse kalmayıncaya kadar, kutuplaşma ve ayrıştırma süreci işletilir.
Tarihi tecrübe ve bilgiler bu hastalığın tedavisinde en iyi sonucun bireylerin tam ve doğru bilgilenmesiyle ve kurumsallaşmış yapılarla mümkün olabildiğini göstermiştir. Kurumsallaşma yoluyla kişisel makam-mevki hırsı, açgözlülük, saldırganlık gibi toplum açısından yıkıcı tutum ve davranışlar dizginlenebilmekte; insanların enerjisi pozitif amaçlara yönlendirilebilmektedir.
Ateşli Kara Siyaset Hastalığına dair bireylerde ve toplumlarda sık rastlanan bulgular
- Biz ve onlar ayrımının toplumda yerleşmesi
- Kendisi gibi olmayanı düşmanlaştırma, şeytanlaştırma
- Makam-mevki hırsı
- Açgözlülük
- Bilgi ve anlayış kanallarında tıkanıklık
- Dezenformasyon ve manipülasyona açıklık
- Hakikatten kaçma isteği
- Muhakeme yeteneğini yitirme
- Kendisi gibi olmayanlara karşı öfke ve saldırganlık
- Görgü kurallarının ve ahlaki hassasiyetlerin neredeyse tümüyle kaybolması
- İleri aşamalarda bireysel ve toplumsal bakımdan paralize olma ve çöküş
Hastalığın sosyal, siyasal, iktisadi ve kültürel yansımaları
Bu hastalıkta kişiler arasında ve toplumda iletişim ne kadar zayıflar ve koparsa grupların ateşi o derece artar. Toplumsal açıdan kamplaşma ve kutuplaşmaya uygun ortam oluşur. Demagoji veya popülizm yoluyla kendi menfaatini sağlamaya çalışan aktörler –bir bakıma kendi mülkleri, malları veya marabaları gördükleri– taraftarlarını kendi etraflarında tutabilmek için, her yolu mubah görürler. Bu ise özeleştiri mekanizmalarının tümüyle devre dışı kalmasına yol açar, yıkıcı bir ötekileştirme, şeytanlaştırma sürecini başlatır.
Toplumda verimsizlik, güvensizlik, kültürel ve ahlaki yozlaşma, iktisadi açıdan üretimsizlik, borçlanma, vurgun ve talan ortamının yaygınlaşması, adam kayırmacılık gibi asgari ahlaki ilkelerin çiğnenmesi, yetim hakkına el uzatılması, haklı/haksız demeden kendi tarafını canhıraş bir şekilde savunma.... Bunu yaparken karşı tarafı suçlama, damgalama, karalama gibi birçok akıl, mantık, ahlak dışı tavrın sergilenmesi... Herkesin elindekini koruma, mümkünse hak etmediğinin daha fazlasını elde etme çabası... Bin bir türlü ilişki ve yolla tarafların kendi gücünü, imkânını çoğaltma çabası... Karşıt gruplar içinde de, liyakatsiz olanların karar verici veya yönetici pozisyonlara yükselmesi... Bunun bir fasit daire (kötülük döngüsü) olarak daha yıkıcı, daha gayri ahlaki davranış biçimlerini üretmesi ve son kertede tüm bunların toplumda olağan karşılanması.
Ateşli Kara Siyaset Hastalığının bulaşma yolları
- Ateşli Kara Siyaset hastalığını üreten ve yayanların konuşma ve tartışmalarını takip etmek
- Radyo, tv, gazete, sosyal medya, internet gibi propaganda araçlarına yoğun olarak maruz kalmak
- Kara Siyaset Hastalığına yakalananlarla yakın temas kurmak
- Kara Siyaset Hastalığını üretenlerle veya ona yakalananlarla aynı havayı solumak (Hava temasında bulunmak)
- Hastalığı taşıyanlara dokunmak, yedikleri şeylerden yemek, içmek
Hastalığı Önleme
Sarıhumma, sıtma, veba, Kovid-19'da olduğu gibi, Ateşli Kara Siyaset Hastalığında da bu virüsü taşıyan ve yayanlardan korunmak büyük önem taşır. Henüz kalıcı bir ilacı veya aşısı bulunmadığından, hayatta kalıp insanca yaşayabilmek için her zaman dikkatli olmak ve aşağıdaki türde önlemleri almak tavsiye edilir.
- Gündelik yaşamda ve ilişkilerde asgari görgü ve ahlak kurallarına uymak
- Bilgi ve anlayış (idrak) kanallarını açık tutmak
- Bilgiye değer vermek
- Kitap okumak
- Liyakat ve ehliyete önem vermek
- Bu dünyada herkesin ölümlü olduğunu bilerek yaşamak
- Tanıdığımız, tanımadığımız herkese asgari anlayış ve nezaketle davranmak
- Meseleleri dürüstçe konuşmak
- Büyüklerimizin dediği gibi, bin biliyorsak bile, yine de bir bilene danışmak. Meselelerimizi yakın çevremizden başlayarak istişare etmek
- Dini, milli, tarihi, kültürel vb. değerleri (Vatan, millet, Allah, Kur'an, Peygamber, Atatürk gibi) siyasete alet etmemek
- Toplumun ortak değerlerini siyasete alet edenlere karşı uyanık olmak
- Ateşli Kara Siyaset Hastalığı virüsünü taşıyanlarla temas etmemek, olabildiğince etki alanlarından uzak durmak
- Belirtilen değerleri istismar edenlere kıymet vermemek, itibar göstermemek
- Hastalığı yayanlarla aynı dili asla kullanmamak
- Toplumun ortak doğrularına sahip çıkmak
- Toplumsal ahlakın yeşermesine hal ve hareketlerimizle destek olmak
- Sosyal, kültürel, siyasal, ekonomik açılardan toplumun tüm alanlarında ortak menfaati gözetecek şekilde kurumsallaşmaya çalışmak
Bu yazıda tarif edilen Ateşli Kara Siyaset Hastalığı’na yakalanıp yakalanmadığınızı ve yakalanmışsanız nasıl tedavi olabileceğinize buradaki bilgi, bulgu ve önerilerin de yardımıyla, siz kendiniz karar verebilirsiniz.
Yorum, görüş ve önerilerinizi kişiselleştirmeden ve bu hastalığın emarelerini göstermeden yorumlar kısmında paylaşırsanız memnun olurum.
Sağlıklı, mutlu, huzur güven içinde güzel ve saygın bir hayat yaşamanız dileğiyle.
Beğen, Paylaş ve Yorum Yap
Emre Bağce imzasında diyor ki;
Hayata umutla bak.
Emre Bağce'nin Profili Emre Bağce'nin Tüm YazılarıBu Yazının Yorumları
- Emre Karasu muhteşem tespitler teşekkürler hocam. bu salgınında karantinası olmalı medyadan ve toplumdan uzak eğitime alınabilir
- 1 Yanıtlar
- can Karabulut Rabb'im bu hastalıktan cümlemizi korusun,bu hastalığa tutulanlara acil şifalar versin inşallah.
- Nizamettin Birlikbaş Hocam teşekkürler.
- Neslihan Teşekkürler ^.^. Dünyayı ve ülkemizi anlamak için harikulade bir anahtar olmuş.
Emre Bağce- 20 saat önce
Kadir TEPE- 22 saat önce
Kadir TEPE- 1 gün önce