- Yazar: Gürkut Gürsoy
- Kategori: Dünya, Haber
- Bu yazı Okuryazar’a 6 ay önce eklendi ve şu anda 0 Yorum bulunmaktadır.
- Gösterim: 208
Bosna İçin Tarihi Dönemeç: Srebrenitsa Oylaması
Bugün 23 Mayıs ve Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda 1995 yılında Yugoslavya iç savaşı esnasında Bosna'nın Srebrenica şehrinde yaşanan ve en az 8372 kişinin katledildiği soykırım hakkındaki taslak karar oylanacak. Karar kabul edilirse, BM üyesi tüm devletlerde 11 Temmuz Srebrenica (Srebrenitsa) Soykırım Günü olarak anılacak. Önergenin kabulü, sadece geçmişin acılarını tanımakla kalmayacak, aynı zamanda gelecekte benzer trajedilerin önlenmesi için uluslararası bir taahhüt olacaktır. Adaletin sağlanması ve hafızanın korunması yolunda atılan bu adım, insanlık için büyük bir kazanım olacaktır. Bu oylamayla Bosna Müslüman toplumu bir zafer kazanmayacak, Sırp Ortodoks toplumu mağlup olmayacak. Bugün tarihsel bir gerçek, bir savaş suçu, insanlık suçu yani soykırım resmen teşhir edilecek ve 11 Temmuz Birleşmiş Milletler üyesi devletlerde Srebrenica Soykırım Günü olarak ilan edilecek. Soykırımın inkarı gibi kabulü de asla kalıcı ve tam bir barışa tek başına yol açmayacak. Yaşanan acıları unutturmayacak. Ancak Srebrenica soykırımı hakkındaki gerçeğin kabul edilmesi, kurbanların yakınları açısından vicdani bir teselli ve yeni nesiller için paylaşılan ortak bir acı geçmiş olacak.
Boşnak, Sırp, Hırvat toplumu başta olmak üzere her ulus, büyüklüğü veya Bosna-Hersek'e yakınlığı ne olursa olsun, hayatta kalanlar için uluslararası mahkeme kararlarını uygulama sorumluluğuna sahiptir. Bu, Birleşmiş Milletlerin kuruluşuna yol açan ilkelerle uyumlu, evrensel bir görevdir.
Olanlardan ders almak ve tekrarlanmamasını sağlamak için geçmişle yüzleşmek zorundayız. Srebrenica soykırımı hakkındaki gerçeğin kabul edilmesi tüm Sırpları soykırım suçlusu ve soykırımdan dolayı sorumlu yapmaz. Kimse Srebrenica'nın sorumluluğunu bir millete mal edemez. Soykırımın inkarı derin yaralar açar. Tarihsel vahşeti kabul etmeyi reddetmek, kalıcı bir uzlaşmaya gidebilecek yolu tıkıyor. Karara karşı Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ve Bosna'daki Sırp Cumhuriyeti hükümetinin başkanı Milorad Dodik tarafından ileri sürülen, bunun "amaca ters etki yaratacağı" veya "çatışmayı alevlendireceği", "Sırp toplumunu ötekileştireceği" yönündeki iddiaları reddediyorum.
Srebrenica, bugün tüm dincilerin ve kafatasçıların üzerinden siyasi rant etmek için tepinip durdukları bir mezarlık olmaktan çıkarılmak zorunda. Siyasal dinciler ve ırkçıların Bosna üzerinden sürdürdükleri politikalar en az soykırım kadar tehlikelidir . Srebrenitsa tüm insanlığın acısıdır.
Bosna, Siyasal İslamdan ve Mladić'i öven Sırp milliyetçiliği yani Çetnik zihniyetinden arındırılmalıdır. Birleşmiş Milletlerde bugün oylanacak tasarının metninde Sırbistan, Sırplar veya Bosna-Hersek’teki Sırp çoğunluklu Sırp Cumhuriyeti/Republika Srpska (RS) entitesinden bahsedilmemektedir.
Yukarıda da belirttiğim gibi bu önergenin kabulü sadece geçmişin acılarını tanımakla kalmayacak, aynı zamanda gelecekte benzer trajedilerin önlenmesi için uluslararası bir taahhüt olacaktır. Adaletin sağlanması ve hafızanın korunması yolunda atılan bu adım, insanlık için büyük bir kazanım olacaktır.
TUİÇ Akademi raporuna göre Birleşmiş Milletlerde bugün oylanacak olan kararın önemli noktaları:
-İnkarın Kınanması: Soykırımı inkar eden herkesin kesin bir şekilde kınanması, revizyonizmin önlenmesi için eğitim sistemleri aracılığıyla koruyucu önlemler alınması çağrısı.
-Savaş Suçları: Soykırımdan sorumlu olanlar dahil, savaş suçları işlemiş kişilerin eylemlerinin kuvvetle kınanması.
-Kurban Tanımlama: Kalan kurbanların tanımlanması ve onurlu bir şekilde gömülmesinin önemi vurgulanmakta, faillerin yargılanmaya devam edilmesi çağrısı yapılmaktadır.
-Hukuki Uyum: Tüm devletlerin soykırımın önlenmesi ve cezalandırılması ile ilgili uluslararası yasalara uymaları teşvik edilmektedir.
-Bilinçlendirme Programı: “Srebrenitsa ve Birleşmiş Milletler’de Soykırım” başlıklı bir bilgilendirme programı kurulması istenmekte, 2025’teki 30. yıl dönümü hazırlıklarıyla başlayarak eğitim ve farkındalık artırıcı faaliyetler önerilmektedir.
Güncelleme: Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapılan oylama neticesinde 11 Temmuz Srebrenista Soykırımı Anma Günü olarak kabul edildi.
Beğen, Paylaş ve Yorum Yap
Diğer sosyal mecralarda da paylaşmayı sakın unutma :)
...
Gürkut Gürsoy imzasında diyor ki;
Gürkut Gürsoy
Gürkut Gürsoy'ın Profili Gürkut Gürsoy'ın Tüm YazılarıBu Yazının Yorumları
Son Eklenenler
Son Yorumlar
Emircan ERDAL- 18 saat önce
Kaleminize sağlık Başlangıçlar ve Sonları
Neslihan- 1 hafta önce
Bu güzel yazı için teşekkür ederim. 🌸 Karamsarlığın Gölgesinde: Kendi...
Emre Bağce- 2 hafta önce
Teşekkür ederim abi, çok yaşayın. Huzur ve esenlik... Karamsarlığın Gölgesinde: Kendi...