Okuryazar / Yazılar / Zihin Gözü Görlüğü yazısını görüntülemektesiniz.

Bu bölümde yer alan yazılar Okuryazar üyelerinin; profillerinde, çeşitli kategorilerde yazdıkları bireysel yazıları, deneme, şiir, öykü, makale, bilimsel araştırma vb. tarzda yazdıkları yazılar ile oluşturulmaktadır.

  • Yazar: B.D.
  • Kategori: Bilim
  • Bu yazı Okuryazar’a 3 yıl önce eklendi ve şu anda 3 Yorum bulunmaktadır.
  • Gösterim: 538
5 kişi bu yazıyı beğendi
Beğen

Zihin Gözü Görlüğü

Elbise dolabınızı gözünüzün önüne getirin. Olabildiğince netleştirin bu görüntüyü. Dolabın yüzeyi, kenarları, kapağının biçimi, deseni, rengi.... Gün içerisinde belki onlarca, yüzlece kez bu yolla çeşitli görselleri zihnimizde canlandırırız. Hiç yoktan "Uyuyamadığında koyunları say" sözüyle karşılaşmışızdır. Bu aslında koyunları gerçekte görmeden zihinde resmettiğimiz, yetmezmiş gibi hareketlendirip çitlerden atlattığımız bir aktivitedir. Peki ya bunu yapamasaydık? Yani, zihnimizde koyunları göremeyip çitlerden atlatamasaydık nasıl olurdu? Ya da elbise dolabınızın resmini oluşturmaya çalıştığınızda üretebildiğiniz tek şey "karanlık" olsaydı? Belki de en kötüsü, sevdiklerimizle yaşadıklarımızda zihnimizde yeniden "göremeseydik"? İşte, "Zihin Gözü Görlüğü", ismine bakıldığında alt anlamları olan bir tamlama gibi dursa da aslında gerçekten de zihin gözüyle görememeye verilen addır. Yani, zihinde görsel sahneler veya imgeler oluşturamamaktır. Adam Zeman bu duruma "Aphantasia" adını vermiştir. Bu kelime, Antik Yunan dilinde Phantasia (φᾰντᾰσῐ́ᾱ)'dan türetilmiştir ve hayal gücü anlamına gelmektedir. Aphantasia ise hayal gücünü kullanamamak demektir. Sizce bunu bir hastalık olarak düşünmeli miyiz? Yoksa yalnızca bir zihinsel bir stratejinin eksikliği mi?
Beğen, Paylaş ve Yorum Yap
Diğer sosyal mecralarda da paylaşmayı sakın unutma :)
...
B.D. imzasında diyor ki;

B.D.'ın Profili B.D.'ın Tüm Yazıları

Bu Yazının Yorumları

  • Emircan ERDAL
    Emircan ERDAL Sonunda soru sorup okuyucuyu dahil etmeniz çok büyük incelik. Yetişme koşullarıyla hayal gücünün parelel olduğunu düşünüyorum. Yazınızda dikkatimi çeken bir şey de şu: Kıyafet dolabını canlandırabilmek için hayalgücü gerekir, bununla birlikte dikkat, detayları bize verebilir
  • 1 Yanıtlar
  • B.D.
    B.D. “Körlüğü” elbette. Israrla Görlüğü yazmışım ...
Son Eklenenler
Son Yorumlar

Emre Bağce- 22 saat önce

Tebrikler, çok önemli bir meseleye parmak basmışsın... İfade Gücü

Emre Bağce- 1 gün önce

Bu nazik, güzel sözlerinniz için teşekkür ederim ab... Huzurun Sesi

Kadir TEPE- 1 gün önce

Şâir bir babanın şair oğlu olur tabii ki. Gönlüne,... Huzurun Sesi
Daha Fazlasını Gör